10 tips voor het filmen met een drone

 

Drones worden steeds populairder. Niet zo gek ook, want je kunt er geweldige beelden mee maken. Zowel wanneer je op reis bent, als wanneer je gevraagd wordt om beelden te schieten op bijvoorbeeld een bruiloft of groot feest. Het gebruik van een drone is wel wat ingewikkelder dan een simpele foto- of videocamera, zo zitten er bijvoorbeeld regels verbonden aan waar je mag vliegen en hoe hoog. Daarom in dit artikel 10 tips voor het gebruiken van en filmen met een drone!

Tip 1: Controleer de regels

Voor het filmen met een drone gelden regels. Ga je binnenkort filmen met een drone? Controleer dan goed de regelgeving. Check ook de specifieke regels voor de omgeving waarin je wilt gaan filmen. Soms komt het namelijk voor dat er een specifieke maximale vlieghoogte is, of mag je er zelfs helemaal niet filmen met een drone. De algemene maximale vlieghoogte is 120 meter boven grond of water.

Tip 2: Doe een extra check van tevoren

Maak, voordat je gaat vliegen, een checklist om vervelende situaties te voorkomen. Niemand wordt er blij van als de drone bijvoorbeeld niet blijkt te zijn opgeladen. Denk, bij het maken van de checklist, bijvoorbeeld aan of het geheugenkaartje in de drone zit, of de batterijen van zowel de drone als de afstandsbediening vol zijn, of het kompas in de drone gekalibreerd is, of de propellers goed zijn geïnstalleerd en of het de geheugenkaart geformatteerd kan worden.

Tip 3: Houd je drone in het zicht

Drones kunnen tegenwoordig steeds verder vliegen, maar toch is het slim om altijd oogcontact te houden met de drone. Op die manier weet je altijd waar de drone precies is en of er risico is voor gevaar.

Tip 4: Oefen, oefen, oefen!

Heb je nog nooit met een drone gevlogen? Oefen dan zoveel mogelijk. Want, net als bij andere talenten; hoe meer je oefent, hoe beter je wordt! Zo kun je bijvoorbeeld naar een groot weiland gaan waar niet veel mensen zijn, om daar de drone uit te proberen.

Tip 5: Handmatige stand

Heb je veel geoefend? Waarschijnlijk heb je dat in de automatische stand gedaan. De drone bepaald dan zelf wat de ISO, sluitertijd, witbalans en diafragma zijn. De meeste drones hebben ook een handmatige stand, waarbij je deze instellingen helemaal zelf kunt bepalen. Zo ben je volledig in controle van het beeld dat je gaat schieten, en vaak ziet dit beeld er ook een stuk professioneler uit.

Tip 6: Filters

Vaak bevinden drones zich in een wat lichtere omgeving. Daarom is het handig om gebruik te maken van grijsfilters, ook wel een ND-filter. Met zo’n filter vangt de sensor minder licht, wat ervoor zorgt dat de beelden een meer natuurlijke beweging krijgen. Daarnaast bestaan er ook polarisatiefilters. Dit filter helpt bij het verminderen van reflecties en schitteringen die je niet in je beeld wilt hebben.

Tip 7: Wees goed voorbereid

Zorg ervoor dat je de locatie waar je gaat filmen van tevoren goed onderzoekt. Zo ben je op alles berekend. Onderzoek een locatie bijvoorbeeld met Google Maps. Daarnaast is het verstandig om de drone te beschermen in een speciale rugtas, zodat deze onderweg niet kan beschadigen.

Tip 8: Bewerk de beelden

Heb je een mooi shot gefilmd? Dan is het tijd om de beelden te bewerken. Wanneer je hier nog geen ervaring mee hebt, dan kun je je eens verdiepen in software als Shotcut, Lightworks of Blender. Wil je het filmen met een drone wat professioneler aanpakken en daarin investeren? Kijk dan naar software als Adobe Premiere Elements, Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro X. Kies de mooiste beelden en voeg kleurcorrecties, muziek en andere geluidseffecten toe. Zo wordt jouw video getransformeerd tot een professionele film.

Tip 9: Vergeet geen back-up te maken

Zonde wanneer je de gemaakte beelden kwijt raakt door bijvoorbeeld een kapotte harde schijf. Maak daarom altijd een back-up op bijvoorbeeld een externe harde schijf of in de cloud. Zo raak je die mooie video’s nooit kwijt!

Tip 10: Zoek gevaarlijke situaties niet op

Het maken van videobeelden met een drone is hartstikke leuk en dat willen we natuurlijk allemaal kunnen blijven doen. Daarom is het van belang dat je geen gevaarlijke dingen doet en al helemaal geen gevaarlijke situaties expres opzoekt, want daar zitten veel risico’s aan verbonden. Heb vooral plezier in het filmen!

 

 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie