Apple Pay Nederland, alles wat jij moet weten

Kunnen we straks Apple Pay Nederland verwachten of zullen we het toch nog even met de NFC services van ING en Rabobank moeten doen? Je schrikt bijna van het aantal keer dat is bericht dat Apple Pay naar Nederland zou komen. Dat de betaaldienst van de meest waardevolle corporate van de wereld op termijn gaat komen is natuurlijk allang geen geheim meer. Maar ondertussen hadden we Apple Pay allang in Nederland verwacht. Het eerste bericht omtrent de komst van Pay dateert alweer uit 2011. We zijn nu vijf jaar verder, hoe staat het met Apple Pay Nederland?

apple pay betalenWat is Apple Pay en wat kunnen we er straks mee

Voordat we het over de continue stroom van berichten omtrent de komst van Apple Pay naar Nederland gaan hebben, is het eerst wel even handig om wat dieper in te gaan op de betaaldienst zelf.

De eerste keer dat Apple Pay officieel gelanceerd werd, vanzelfsprekend in de Verenigde Staten, was de dag na de Apple Keynote. Tim Cooke gebruikte voor het eerst in jaren de ‘one more thing’ term weer om aan te duiden dat er nu echt iets op komst was, namelijk de ‘baanbrekende’ betaaldienst uit Cupertino. Tijdens deze presentatie werd ook duidelijk dat de volgende iPhone’s de 6 en de 6 plus zouden zijn, die beide met Apple Pay voorzien zijn. Op jouw Nederlandse iPhone zit dus waarschijnlijk al Apple Pay, echter heb je er nog helemaal niets aan.

Apple heeft als doel om op termijn jouw portemonnee te vervangen en alle transacties via hun eigen betaaldienst te laten verlopen. Hier heeft Apple een bankvergunning voor aangevraagd, terwijl het nog niet helemaal duidelijk is of dit ook betekent dat zij ook nog andere diensten zullen aanbieden. Al het digitale betaalverkeer moet dus op termijn via Apple Pay verlopen, ook in Nederland.
Betalen via Apple Pay zal gefaseerd mogelijk worden gemaakt. Momenteel kan je in Noord-Amerika betalingen in eettentjes en supermarkten voldoen middels je iPhone 6 (of hoger). Maar ook met je Apple Watch kan je betalen, wat de aanschaf van deze smartwatch een stuk aantrekkelijker maakt. Echter is dat nu even niet waar we geïnteresseerd in zijn, want hoe werkt deze dienst precies?

Hoe werkt Apple Pay

De technologie achter Apple Pay zal straks, ook in Nederland, je creditcardgegevens of bijvoorbeeld je PayPal gegevens op kunnen vragen en daar het bedrag van afschrijven dat jij zojuist met Apple Pay hebt uitgegeven. Dat betekent dat Apple in het beginsel nog niet een daadwerkelijke rekening lanceert, je betaalt namelijk uiteindelijk via je creditcard of PayPal account.

Zoals je mogelijk al had verwacht verloopt deze betaling via de NFC-chip in je telefoon, die we niet alleen in iOS-devices terugvinden. Echter is het onwaarschijnlijk dat Apple de dienst ook voor non-native devices beschikbaar gaat maken.

Doordat de test met NFC betalen recentelijk bij ING is afgerond, zal Apple dus al niet meer de primeur met NFC betalen hebben. (Waar je hier overigens meer over kunt lezen)

Mogelijk heb je de app Wallet al eens op je iPhone of iPad zien staan. Met deze app kan jij straks je creditcard of andere betaaldienst koppelen aan Apple Pay Nederland. Er zijn nog maar weinig Nederlanders die echt gebruik maken van Wallet ofwel Passbook om hun betaaldiensten of creditcards in op te slaan, maar wil je gebruik maken van Apple Pay, dan zal je er toch echt aan moeten geloven.

[related-post id=”1390″]

Hoe het zal zijn als Apple Pay in Nederland beschikbaar is

Een belangrijke reden dat veel Amerikanen gebruik zijn gaan maken van Apple Pay heeft deels te maken met de eenvoud van deze betaalmethode. Het enige wat je namelijk hoeft te doen, is even je iPhone voor de scanner te houden en je bent klaar. De NFC chip ontvangt de aanvraag voor een x bedrag en direct zal datzelfde bedrag middels Apple Pay worden betaald.

Zoals je al kunt begrijpen is er wel enige verificatie nodig dat jij de persoon bent die de betaling met Apple Pay Nederland uitvoert. Dat gaat namelijk via je vingerafdruk, waarvoor een iPhone voorzien van de TouchID technologie voor nodig is. Geen zin om met je vingerafdruk NFC te betalen? Dan kan je er ook gewoon voor kiezen om met een wachtwoord te betalen.
Ik vertelde je eerder dat je straks dus ook met je Apple Watch kunt betalen, want ook daar is een NFC chip in te vinden. Apple Pay Nederland kan dus zonder enige problemen multi-platform verricht worden. Het gaat alleen allemaal net wat anders wanneer je met je smartwatch wilt betalen, je moet namelijk het knopje onder de kroon twee keer tikken om een betaling goed te keuren.

Betaaldiensten koppelen aan Apple Pay

In principe baseren wij ons op data van onze Amerikaanse vrienden, aangezien Apple Pay in Nederland nog niet beschikbaar is. Aan de enorme expansiedrift van Apple Pay in de VS is duidelijk te zien dat als deze betaaldienst er eenmaal is, we binnen korte tijd behoorlijk wat deelnemers kunnen verwachten. In een jaar tijd zijn er in de VS namelijk 395.500 retailers bijgekomen die de dienst ondersteunen. Natuurlijk zijn we in Nederland niet zo snel wanneer het op de introductie van nieuwe technologieën aankomt, neem maar eens de komst van internetbankieren als voorbeeld.

In oktober 2015 kwam iCulture met het nieuws dat onder andere McDonalds en Marqt al hebben toegezegd Apple Pay in Nederland als betaalmethode aan te bieden. Nu is Marqt bijna failliet en heeft McDonalds wel vaker zich teruggetrokken van een disruptieve technologie. Maar er zullen vast andere geïnteresseerden langskomen.

De belangrijkste betaaldiensten die je straks kunt koppelen aan Apple Pay zijn natuurlijk de creditcards van de onderstaande maatschappijen;

  • Visa
  • Mastercard
  • American Express
  • ING
  • Rabobank
  • ABN Amro

Kan je straks veilig betalen met Apple Pay Nederland?

Qua veiligheid zit het met NFC betalen wel goed, gebaseerd op de huidige berichtgeving omtrent de verschillende testen naar deze chip. Als we namelijk deze onderzoeken mogen geloven is de NFC chip vier jaar lang op tal van punten getest voordat de chip voor het eerst in een smartphone voorkwam.

Veilig met Apple Pay in Nederland betalen zal dus straks echt mogelijk zijn!

Wanneer we meer weten over de Apple Pay beschikbaarheid in Nederland houden wij je natuurlijk op de hoogte.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie