mobiel-betalen

Betalen met je telefoon

Betalen met je telefoon met directe ingang mogelijk bij ING. We wisten dat het op korte termijn mogelijk moest zijn om met je telefoon te betalen. Vooral het feit dat we al meerdere jaren met een telefoon lopen voorzien van een NFC chip. ING had al een test met 20.000 Nederlanders opgestart in 2014 en blijkt tevreden te zijn over de resultaten. Maar liefst 95 procent van de respondenten waren te spreken over het project ‘betalen met je telefoon’. De verwachting is desalniettemin dat veel banken zullen volgen. Daar het in de VS al meerdere jaren mogelijk is om met de NFC chip van je telefoon te betalen.

betalen-met-je-telefoon

Met welke telefoons kan ik betalen?

Niet iedere smartphone is geschikt om mee te betalen, aangezien je telefoon wel voorzien moet zijn van een NFC chip. Met NFC bedoelen we overigens Near Field Communication, wat betekent dat in een beperkt breedteveld de chip de ontvanger kan bereiken. Het verschil tussen een internetverbinding en een NFC verbinding is dat de laatstgenoemde de data eerst encrypt voordat er data verzonden wordt. Dit betekent dat je veilig met je telefoon kunt betalen, een belangrijk voorwaarde voor het slagen van deze betaalmethode. Met NFC betalen zal dus qua veiligheid geaccepteerd worden en de kans is daarom ook groot dat deze betaalmethode snel terrein wint. De vraag is alleen of NFC betalen in hetzelfde trage tempo als algemeen betaalmiddel gaat worden gezien als de pinpas. Het duurde namelijk jaren voordat we eindelijk als bevolking de pinpas konden zien als het nieuwe betaalmiddel.

Is jouw device voorzien van een NFC chip? Dan is betalen met je telefoon in principe mogelijk. Je kunt bij de fabrikant nog even navraag doen of jouw versie is toegestaan, maar doorgaans kan je daar op rekenen. Ook met diverse tablets is het mogelijk om mobiel te betalen. Hierdoor hoef je niet meer je pinpas te pakken maar kan je gewoon met je tablet afrekenen.

Is met je telefoon betalen wel veilig?

Omtrent de veiligheid kunnen wij nog maar weinig zeggen, vooral doordat ING die data niet publiekelijk heeft bekend gemaakt. Wat we wel weten is dat de NFC chip een zeer betrouwbare chip is die alle data eerst versleuteld voordat er ook maar iets verzonden wordt. Dat betekent dat een hacker niets heeft aan de data.

Verder is het nog onduidelijk of de ontvanger, in dit geval het pinapparaat, helemaal bestand is tegen inbreuken van buitenaf. Met je telefoon betalen middels NFC kan tot zover als veilig worden gezien. Maar de kans is aanwezig dat er de komende maanden bugs gevonden worden die door (hobbymatige) hackers benut kunnen worden.

Kan ik bij mijn bank al mobiel afrekenen?

Als je bij ING zit kan je vanaf 1 december met je telefoon betalen. Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoe snel andere banken zullen volgen en of zij hier nota bene wel mee bezig zijn. We hebben al vaker gezien dat banken als Rabobank en ABN Amro wat traag zijn als het op technologie aankomt. Neem bijvoorbeeld de verschillende readers die nog nodig zijn om een betaling te kunnen doen. Vrij ouderwets dus.

Wanneer er andere banken zijn die betalen met je telefoon mogelijk maken zullen wij je daar natuurlijk over informeren.

Komen er extra kosten in rekening?

Je hoeft niet bang te zijn dat je opeens extra moet bijbetalen doordat je met je telefoon betaalt. Er worden namelijk geen extra kosten in rekening gebracht. Niet door de bank en ook niet door je provider. Je kunt dus lekker afrekenen met je telefoon zonder je hierover zorgen te maken.

Wat vinden wij van NFC betalen?

Kort gezegd ga je dus NFC betalen, want dat is de methode die in dit verhaal gebruikt gaat worden. NFC zal voor veel meer toepassingen dan alleen betalen worden gebruikt, zoals we soms al zien bij reclame uitingen. De chips waar NFC op draait lijken ook nog wat efficiëntieslagen te kunnen maken waardoor met NFC betalen nog sneller kan verlopen.

Het gerucht gaat dat Bunq als de eerste ‘nieuwe’ bank sinds DSB ook mobiel betalen gaat toestaan. Misschien kan deze nieuwe bank dan toch potten breken en ons overtuigen om hier een rekening op aan te vragen.

Heb je vragen over betalen met je telefoon? Stel ze dan gerust in de comments!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie