fundamentele-analyse

Fundamentele Analyse of Technische Analyse?

Wanneer u wilt bepalen welk aandeel u moet kopen, heeft u de keuze uit twee verschillende analyses, namelijk de fundamentele en technische analyse. De fundamentele analyse vertelt u vooral of u een bepaald aandeel wel of niet moet kopen. De technische analyse is daarentegen vooral handig wanneer u wilt weten op welk tijdstip u een aandeel moet kopen óf juist verkopen.

Fundamentele Analyse

Wanneer u van de fundamentele analyse gebruik maakt, besteedt u vooral aandacht aan de actuele maar ook historische prestaties van een organisatie. In tegenstelling tot een groot deel van de kopers, baseert u uw keuze op basis van feitelijke informatie en niet op de verwachtingen van een columnist of beurssites. Door zelf de jaarcijfers van een organisatie te bestuderen, vormt u bij een fundamentele analyse zelf een oordeel of u een aandeel wél of niet koopt.

U moet dus wel voldoende informatie tot uw beschikking hebben om een fundamentele analyse correct te kunnen uitvoeren. Wanneer u informatie kunt inzien over de jaarresultaten van een organisatie en haar concurrenten, kunt u anticiperen op een bepaalde winst. Ook kunt u kijken of eerdere winstvoorspellingen zijn uitgekomen.

Met deze informatie kunt u vervolgens met een fundamentele analyse concluderen of een organisatie wel of niet een substantiële winst kan behalen. Bij een fundamentele analyse kijkt u eigenlijk of een bedrijf aan alle voorwaarden voldoet om winstgevend te zijn, u controleert alle vitale functies die het bedrijf nodig heeft.

Technische Analyse

Waar u bij een fundamentele analyse uitvoerig aandacht besteedt aan de cijfermatige kant van een aandeel, doet u dit bij een technische analyse niet. Bij een technische analyse gaat u er namelijk van uit dat al deze informatie reeds in de koerswaarde van een aandeel verwerkt is.

U kijkt bij een technische analyse vooral of de actuele koers, en die van het verleden, een positieve trend vertonen. Vervolgens is het aan u om te toekomst van een aandeel te voorspellen, op basis van diverse grafieken en overige visuele infografieken. Er zijn diverse programma’s waarmee u zelf op uw computer technische analyses kunt uitvoeren, dus de tijden van het betalen voor beursinformatie is verleden tijd.

Welke analyse moet ik kiezen?

Dat ligt aan uw eigen voorkeuren. Als u van mening bent dat historische cijfermatige resultaten veel over de toekomst van een organisatie vertellen, raden wij u aan om voor een fundamentele analyse te kiezen. Wanneer u van mening bent dat trendlijnen al jarenlang de koers van een aandeel ‘verraden’, kunt u beter voor een technische analyse kiezen.

 


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie