mavic-of-karma

Verschillen GoPro Karma en DJI Mavic Pro

Dat DJI zo snel met een antwoord op de GoPro Karma zou komen had niemand zien aankomen. Recent brachten we nog het bericht naar buiten dat de Karma drone van GoPro zonder twijfel de beste drone van 2016 gaat worden. Maar daar lijkt verandering in te komen, want DJI kwam plotseling met nieuws: de DJI Mavic Pro komt dit jaar nog uit. Het is net zoals de Karma een opvouwbare drone ontwikkeld voor de frequente gebruiker.

Een duidelijke aanval op GoPro, een nieuwe speler in de drone-industrie. Als we GoPro Karma vs. de DJI Mavic Pro plaatsen, wie wint er dan?

Wie is het meest compact?

Het doel van GoPro met de Karma was om de ultieme backpack drone te ontwikkelen. Je moest een drone kunnen kopen waarmee je de wereld rond kan. Je moet overal en altijd de drone bij de hand hebben en dat kan alleen wanneer de drone niet te veel ruimte inneemt.

De GoPro Karma was daarom ook de beste opvouwbare drone die je kon kopen, is dat nu nog steeds zo?

Als we naar het gewicht van de DJI Mavic Pro kijken, zien we dat deze lichter is dan de GoPro Karma. Met 750 gram is de Mavic namelijk 250 gram lichter.

Ook als het op de afmetingen aankomt, lijkt de DJI Mavic Pro als beste uit de bus te komen. Of het nu toeval is of niet, de DJI Mavic Pro lijkt qua compactheid op ieder punt beter te scoren dan de Karma. De nieuwe DJI drone heeft namelijk afmetingen van 80x80x200 millimeter, versus de 90 x 230 x 350 millimeter van de Karma drone. mavic pro gopro karma

Beide zijn opbouwbaar alleen de DJI Mavic Pro is lichter en kleiner. Is dat ook aan de prestaties terug te zien?

Wie presteert er het best in de lucht?

Misschien nog wel veel belangrijker dan de strijd om de ruimte in de backpack, zijn de prestaties. De nieuwe GoPro Karma haalt snelheden tot 56 kilometer per uur. Aanzienlijk harder dan veel andere drones die je momenteel kunt kopen.

Maar als we dan de snelheid van de DJI Mavic Pro bekijken, zijn we pas echt onder de indruk. De Mavic is namelijk in staat om snelheden te halen (in de sportmodus) tot 65 kilometer per uur. Maar liefst 9 kilometer verschil wat voor een drone van hetzelfde prijsniveau behoorlijk is.

En wie kan de langste afstanden afleggen? Ook dat is de Mavic Pro. Met de Mavic kan maar liefst 7 kilometer worden afgelegd totdat het signaal wegvalt. De Karma komt helaas niet verder dan 3 kilometer. Ook hier weer een duidelijke winnaar.

Wie heeft de beste camera? (en stabilizer)

De fabrikant van de bekendste action-camera moet toch wel een betere camera op zijn drone kunnen plaatsen dan een van origine drone-maker? Lastig te zeggen, aangezien we nog maar weinig testbeelden hebben kunnen zien van zowel de DJI Mavic Pro als de GoPro Karma.

Beide drones zijn gekenmerkt door nagenoeg dezelfde specificaties. Zowel allebei de drones zijn voorzien van een 12 megapixel camera en kunnen tevens 4K filmen. Als we eenmaal de DJI Mavic Pro kunnen kopen, zal dit artikel hier dan ook meer uitsluitsel over kunnen geven.

We waren meer dan lovend over de los te koppelen stabilizer van de GoPro Karma. Tegen verwachting in blijkt de stabilizer volgens diverse kenners van de DJI Mavic echter nog beter te werken.

Met een 3-axis stabilisatie kunnen beide drones eenvoudig beelden stabliseren. Het verschil zit hem echter in het bereik van de stabilisator. Waar de Karma het moet doen met een 90 graden stabilisator, kan de Mavic rekenen op 120 graden.

Wie heeft de beste besturing?

Ook op dit punt kunnen we nog niet volledig uitsluitsel geven. Gebaseerd op de reviews van diverse gebruikers, kunnen we voorzichtig concluderen dat de Mavic Pro een betere besturing heeft dan de GoPro Karma. Dit zal ongetwijfeld komen door de jarenlange ervaring van DJI op het gebied van drones versus het groentje GoPro.

De controller van de GoPro Karma heeft meer wat weg van een oude gameboy, waar de DJI Mavic Pro een futuristische en meer passende controller heeft.

Goedkoper zonder controller

Wil je de DJI Mavic Pro kopen tegen een zo’n laag mogelijk bedrag? Dan biedt DJI je de kans om zonder controller de Mavic te kopen. Je bent dan 150 euro goedkoper uit, echter is een controller een belangrijk onderdeel van een goede drone.

Weliswaar is de DJI Mavic Pro te besturen vanaf je smartphone. Een drone besturen vanaf een mobiel apparaat dat hier niet voor ontworpen is, brengt veel moeilijkheden met zich mee. Het scherm zal niet altijd even duidelijk zijn en de besturing is minder responsief.

Wanneer je de DJI Mavic Pro met controller koopt, ben je dus net wat meer kwijt dan de GoPro Karma. 1000 dollar vs. 900 dollar.

Conclusie: Je moet de DJI Mavic Pro kopen

Ook al hadden we in eerste instantie absoluut niet verwacht dat er een betere drone in 2016 te koop zou zijn dan de GoPro Karma, moeten we erkennen dat DJI (succesvol) heeft toegeslagen.

De DJI Mavic Pro is op vrijwel ieder punt beter dan de GoPro Karma en is in principe, als je ook nog een GoPro Hero 4 of 5 moet kopen, goedkoper.

Omdat de GoPro Karma geen eigen camera heeft, ben je pas voor 1200 euro met het volledige pakket klaar. Een stuk lager dan het prijskaartje van de Mavic Pro.

Het lijkt dus een gevecht te zijn dat GoPro nu al niet meer kan winnen.

DJI Mavic Pro vs. GoPro Karma. Winnaar? DJI Mavic Pro


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie