Welke TV moet ik kopen: Tips en keuzegids

Het kopen van een TV kan een aardige tijdsinvestering met zich meebrengen. Vooral de vele commercials van grote merken als Samsung, LG en Sony geven een vertekend beeld van de huidige markt voor televisies. Een televisie kopen is daarom ook niet zomaar een taak, want je wilt wel met de juiste televisie eindigen. Veel extra toevoegingen, ‘unieke’ kenmerken en andere technologieën worden ingezet door fabrikanten om jou hun TV te laten kopen. Met deze gids kan jij uitzoeken welke televisie bij jou past.

Direct naar:
1. Drie basisregels
2. Belang van beeldkwaliteit
3. Waarde van extra features
4. Onze top 5

Drie basisregels voor het kopen van een televisie

1. Bijt je niet vast aan de specificaties

Waarschijnlijk heb je al aardig wat lijsten met kenmerken van televisies doorgebladerd met als doel om bijvoorbeeld een mooie 50 inch TV te kopen. Vaak zegt een groot deel van deze kenmerken je niets maar werkt het eerder verwarrend, wat ook het doel van de fabrikant is.

Specificaties als de Contrast Ratio en Refresh Rate kunnen direct de deur uit, aangezien ze niets hoeven te zeggen. Alleen in combinatie met tientallen andere factoren kan het pas een rol spelen. Maar bij een TV kopen hoef jij je niet om een hoge of lage contrast ratio of refresh rate druk te maken.

Ook aspecten als kijkhoeken en LED televisies met backlit functies hoef je niet verder te onderzoeken. Je zal namelijk geen voordeel halen uit een televisie met of zonder deze onderdelen.

2. Let op de afmetingen van je televisie

Je zou het mogelijk niet verwachten, maar een grotere televisie zorgt veelal voor een betere koop. Een televisie van onder de 32 inch is eigenlijk al te klein, waar een 50 inch televisie kopen voor in de woonkamer de ideale situatie zou zijn.

Van alle onderscheidende factoren, is het formaat van een televisie de belangrijkste. Je haalt uit een groter formaat telvisie meer plezier dan bijvoorbeeld de 4K resolutie of de ingebouwde software. Wil je dus zeker van een aankoop zijn, zorg er dan op zijn minst voor dat je televisie groot genoeg is.

Je kunt tegenwoordig zo groot gaan als je kan, met televisies die op kunnen lopen tot een bedrag van ver boven de tienduizend euro. Natuurlijk is dit prijsniveau niet voor iedereen weggelegd, waardoor we snel verder zoeken naar goedkopere alternatieven.

3. Kies, indien mogelijk, altijd voor 4K

Een kenmerk dat niet tot een hype gerekend wordt, is 4K. Momenteel gaat een 4K TV kopen jou nog niet het ve4k tv kopenrschil opleveren waar je mogelijk op hoopt. Dat komt doordat veel televisiezenders en films niet in staat zijn in zulke hoge kwaliteit het beeld naar jouw televisie over te brengen.

4K TV’s, regelmatig aangeduid als Ultra-HD of Super-HD, zijn voorzien van vier keer zoveel pixels dan een 1080p televisie. Net zoals bij Retina-schermen is het onderscheiden van 4K met een Retina-scherm bijna niet meer mogelijk, simpelweg doordat de kwaliteit al zo hoog is.

De prijzen van veel televisies met 4K zijn op het moment aan het dalen. Een 4K televisie kopen, zal dus zeker op het moment een slimme beslissing zijn. Geen zin om meer dan nodig uit te geven? Dan kan je ook prima uit de voeten met een 1080p TV, bijvoorbeeld van Samsung.

Beeldkwaliteit

Het puntje beeldkwaliteit is natuurlijk het belangrijkste onderdeel bij het kopen van een goede TV. Als je niet specifiek zou geven op de beeldkwaliteit, zou je op basis van de grootte van het scherm en de prijzen eenvoudig televisie die het best bij jou past kunnen vinden.

Echter wil je natuurlijk de TV kopen met het beste beeld, wat alleen mogelijk is als je ook het derde aspect in de vergelijking meeneemt: de beeldkwaliteit.

Zonder een expert naast je is het beoordelen van de beeldkwaliteit van een TV behoorlijk ingewikkeld. Toch zijn er diverse manieren om te bepalen of de beeldkwaliteit van een televisie goed of slecht is.

Een goede beeldkwaliteit is in het kort te creëren wanneer de inkomende video zo realistisch mogelijk wordt overgebracht op de onTVanger als dat het ooit was. Op basis van deze definitie, zou een OLED TV kopen direct als verstandige keuze kunnen worden gezien. Helaas zijn OLED TV’s bijzonder duur en dus maar voor enkelen weggelegd.

Het vermogen om een sterke versie van zwart na te bootsten op een scherm is een duidelijk teken van een goede televisie. Dit geeft namelijk weer dat de televisie in staat is een sterk contrast te creëren. Hierna volgt de kleur saturatie, een factor die ervoor zorgt dat de kleuren zoals het hoort weergegeven worden.

Dan komt de vraag of je beter voor een mat of glad scherm kunt kiezen. Matte schermen zorgen er vooral voor dat je met zon weinig last hebt van reflectie. Staat jouw televisie in de woonkamer waar vaak zon op schijnt, dan is het kopen van een matte TV wellicht slimmer. Een gladde TV bestellen is daarentegen verstandiger wanneer je goedkoper uit wilt zijn en de TV ook niet in de buurt van zonlicht staat.

En als je televisie eenmaal binnen is, is het aan jou om de instellingen zo aan te passen dat de beeldkwaliteit optimaal is. Want slechte instellingen op een goede televisie zorgen nog steeds voor slecht beeld.

Andere aandachtspunten

Nu je weet dat de beeldkwaliteit het belangrijkst is, kunnen we naar andere factoren kijken bij het bepalen van welke TV kopen het slimst is. In principe is geen van de onderstaande functies echt nodig en vaak zelfs op te vullen met externe apparaten of software. Toch kan je ervoor kiezen om je TV selectie verder te onderscheiden op deze punten:

Slimme televisie kopen

De laatste vijf jaar zijn Smart TV’s een groot onderdeel geworden van de volledige markt voor televisies. Met een Smart TV kan je gebruik maken van diverse apps, waaronder Uitzending Gemist en Netflix. Ook kan je met een gering deel van de Smart TV’s browsen, Facebooken en films opnemen.

Soms betaal je voor de Smart TV functie tot wel 100 euro bij. Dat terwijl je met een simpele Chromecast 2 kopen er direct voor zorgt dat een ‘domme TV’ ook slim is. Ook kan een gameconsole als de Xbox One of de Playstation 4 jouw televisie slim maken.

Smart TV is natuurlijk leuk om direct ingebouwd mee te krijgen. Alleen belangrijke beslisser is het niet .

3D en Curve televisies

De Curved uHD televisies van Samsung zijn behoorlijk duur en zorgen voor een wat opmerkelijke vertoning. Toen de eerste Curve Pure-HD televisie op de markt kwam, bleek het een enorme flop te zijn. De markt was nog niet klaar om een Curve TV te kopen en koos voor de concurrent.

Jaren later is dat nog steeds zo, want consumenten geven de voorkeur aan het besparen van enkele honderden euro’s dan het binnen halen van een Curve HD TV.3d televisie

Verder is 3D als functie alweer aan het uitsterven. In 2008 kwamen de eerste echte 3D televisies op de markt en iedereen was van mening dat dit een hit zou worden. Echter werd een groot aantal van de gebruikers regelmatig duizelig tijdens het gebruik van de TV’s, waardoor de verkopen tegenvielen.

Ook nu zijn 3D TV’s niet populair, wat niet zonder reden is. Wees daarom een verstandig mens en kies niet specifiek voor het kopen van een 3D TV.

Design en je afstandbediening

Het ontwerp van de televisie is voor een beperkt deel interessant. We zien dat vooral de consumenten die geïnteresseerd zijn in het ontwerp van televisies, kiezen voor merken als Bang en Olufsen of Loewe. Zoals bekend zijn deze TV’s aan de dure kant, terwijl de beeldkwaliteit te betwisten is.

Een dikke televisie is natuurlijk nooit fijn, aangezien we maar al te blij zijn dat de dikke beeldbuizen uit het woonkamer landschap verdwenen zijn. Als je opzoek bent naar een dunne televisie om te kopen, hoef je daar niet op te bezuinigen. Een dunnere televisie heeft niet zozeer invloed op de mogelijkheden.

Dan zijn er nog de afstandsbedieningen waar sommige consumenten waarde aan hechten. Wil je echt een goede afstandsbediening? Dan doe je er beter aan om een afstandsbediening los te bestellen. Hierdoor kan jij zelf opzoek gaan naar de perfecte afstandsbediening, zonder een TV te kopen waar een unieke afstandsbediening bij zit.

TV Kopen? Dit is onze top 5!

TV Afmetingen 1080p / 4K Laagste prijs bij:
Samsung UE-Series 40-85 inch 4K Check
Sony KD-Series 43-49 inch 4K Check
LG UF-Series 49-65 inch 4K Check
Philips PFK-Series 32-50 inch 1080p Check
LG EF-Series 55-65 inch OLED Check

De hierboven weergegeven televisie top 5 is compleet vernieuwd in 2016