beleggen-in-aandelen

Hoe kan ik beleggen in aandelen?

Veel Nederlanders zijn de laatste tijd op zoek naar mogelijkheden om te kunnen beleggen in aandelen. Maar uit een onderzoek van broker ALEX is gebleken dat veel aspirant beleggers geen idee hebben hoe zij hiermee kunnen starten.

Waarschijnlijk bent u op dit artikel uitgekomen omdat u zich ook af vraagt hoe kunt starten met het beleggen in aandelen. In dit artikel leg ik u uit hoe u dit kunt doen en krijgt u ook nog tips over wat u beter wel en niet kunt doen.

Stap 1 – Bank of broker

Aandelen kunnen uitsluitend aangeschaft worden op de beurs. Dit betekent ook direct dat u afhankelijk bent van de openingstijden van een beurs wanneer u intercontinentaal aandelen koopt. De beurshandel wordt namelijk verzorgd door alle deelnemende banken en hiervoor aangewezen handelaren, ook wel brokers genoemd. U kunt bij een broker ook altijd advies inwinnen over een bepaald aandeel.

Het raadplegen van een broker brengt altijd een meerprijs met zich mee, maar dat neemt niet weg dat zij vaak over een schat aan informatie beschikken waar u echt wat aan heeft. Wanneer u zich aansluit bij een bank of broker, opent u tegelijk bij één van deze twee instanties een effectenrekening. Wanneer u de rekening aanvult met geld, zou u al direct kunnen beleggen in aandelen.

Stap 2 – Welke aanpak kiest u?

U kunt uw aandelen op drie manieren aanschaffen. U kunt namelijk zelf, via een bank of broker, uw aandelen kopen of u kunt dit laten doen. Het is namelijk mogelijk om te beleggen in aandelen waarbij u zelf nooit een aandeel hoeft te kopen, u laat dit volledig aan de bank over. Een andere optie is het kopen van aandelenfondsen, hierbij laat u de aanschaf van aandelen aan een bestuur van een fonds over.

Wanneer u de aanschaf van aandelen aan de bank overlaat, vraagt de bank u hoeveel risico u wilt lopen en wat uw bestedingsruimte is. De bank gebruikt deze informatie om u voor zo min mogelijk verassingen te laten staan.

Als u besluit om zelf aandelen te kopen, dan heeft u dus veel meer invloed op het wél of niet binnenhalen van die gigantische winst. Zelf beleggen in aandelen brengt natuurlijk veel meer risico’s met zich mee, maar de uitbetaling kan vele malen hoger zijn dan wanneer u dit laat doen. U kunt de hele dag door aandelen kopen, van 9 tot 5 gewoon achter uw computer. U hoeft dus geen tijd in brokers te steken, u bepaalt namelijk zelf welke aandelen u wanneer koopt.

Stap 3 – Is beleggen in aandelen voor mij winstgevend geweest?

Uiteindelijk is het belangrijk dat u een balans opmaakt om te kijken of uw activiteiten op de beurs winstgevend geweest zijn. Beleggen is natuurlijk een hele leuke hobby, maar hier zitten wel kosten aan verbonden. Zet daarom alle kosten en opbrengsten op een rijtje, en besluit daarna of u niet beter een andere aanpak kunt kiezen.

Handige tips voor het beleggen in aandelen

  • Probeer eerst enige tijd te oefenen met aandelen zonder hier direct geld aan uit te geven. Ga op zoek naar aandelen, of aandelenfondsen, waarin u wel geïnteresseerd in zou zijn en volg het koersverloop voor enige tijd. Als u merkt dat u in een goede flow zit, kunt u starten met het beleggen in aandelen.
  • Maak uitsluitend gebruik van bekende banken en brokers, en kies niet voor onbekende partijen waarbij u misschien een iets lagere fee betaalt.
  • Als u aandelen koopt, kunt u dit beter voor bedragen boven 500 euro doen. De bijkomende kosten als u voor tientallen euro’s aandelen koopt, zorgen er namelijk voor dat het voor u lastig wordt om rendement uit uw investering te halen.
  • Spreid uw kansen, en beleg niet al uw geld in één organisatie. U kunt beter beleggen in aandelen van verschillende bedrijven om uw mogelijke rendement te verhogen.

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie