meer-zelfvertrouwen

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

Het lijkt een wat vreemde post voor op een blogsite die zich voornamelijk richt op het reviewen van diensten en producten. Echter zijn er veel producten die gericht zijn op het onderwerp van dit artikel, namelijk het krijgen van zelfvertrouwen. Er zijn honderden cursussen en e-books te vinden waarvan de auteurs beweren dat het mogelijk is om binnen korte tijd meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik bespreek in dit artikel deze producten en geef je diverse zelfvertrouwen tips waarmee jij ook al zelf je zelfvertrouwen zou kunnen opkrikken. Benieuwd naar wat ik je te vertellen heb? Lees dan snel verder!

De kern van zelfvertrouwen

Ik heb de afgelopen jaren op meerdere websites reviews geschreven over e-programma’s, waaronder programma’s die zich exclusief richten op het fenomeen zelfvertrouwen. Jaarlijks blijken veel Nederlanders met een gebrek aan zelfvertrouwen te kampen waardoor ze zich op meerdere vlakken niet prettig voelen. Vooral op sociaal gebied hebben mensen met weinig zelfvertrouwen het lastig. Bij het geven van een presentatie of het voeren van een simpel gesprek heeft een persoon met weinig zelfvertrouwen het idee dat er niet geluisterd wordt en dat wat ze zeggen geen betekenis heeft.

Zelfvertrouwen is niet iets wat je bij je geboorte krijgt maar wordt juist door de jaren heen ontwikkeld. Dit kan in de positieve of negatieve zin zijn, aangezien door het ondergaan van gebeurtenissen een persoon minder zelfvertrouwen kan krijgen. Als je bijvoorbeeld als kind gepest wordt of op een manier bent opgevoed waarbij een dominante rol als ouder de norm was, is de kans op minder zelfvertrouwen in latere jaren groot. Doordat je als kind al niet het idee had dat jouw aanwezigheid op prijs werd gesteld zal je dit als volwassene vaak ook niet hebben. Verminderd zelfvertrouwen komt vooral voor bij personen die;

  • In de jeugd veel gepest zijn;
  • Zijn opgevoed middels een dominante stijl;
  • Gezinnen met meerdere kinderen waarbij de aandacht niet evenredig verdeeld werd;
  • Vaak zijn behandeld als een ondergeschikte.

Echter is het ontwikkelen van zelfvertrouwen op latere leeftijd nog goed mogelijk. Dit is weliswaar lastig, maar net zoals andere vaardigheden te trainen. Door jezelf open te stellen voor nieuwe kansen en juist wel gesprekken aan te gaan die voorheen vermeden werden. Er zijn tal van methodes om je zelfvertrouwen stapsgewijs te verhogen.

Wil je beter met stress om kunnen gaan? Lees meer over het boek ‘Nooit meer zorgen en stress’ van Frank de Moei!

Is het mogelijk om meer zelfvertrouwen te krijgen?

Dat het mogelijk is om meer zelfvertrouwen te krijgen is een feit. Er zijn duizenden succesverhalen te vinden en ieder verhaal is weer anders. Door je te richten op het ontwikkelen van de volgende zes competenties kan jij je zelfvertrouwen verhogen.

  • Flexibiliteit
  • Bestand tegen tegenslagen
  • Openbaar spreken
  • Niet bang om te falen
  • Zelfreflectie
  • Zelfkennis

De bovenstaande zes punten zullen je bekend in de oren klinken, aangezien we er dagelijks mee te maken hebben. Er is niemand die op ieder punt perfect scoort, echter is een goede voldoende al genoeg om je zelfvertrouwen op een gezond niveau te brengen.

Het verhogen van het zelfvertrouwen kost tijd en behoorlijk wat inspanning. Er zullen meerdere jaren verstreken zijn voordat je het optimale zelfvertrouwen bereikt. Het verkrijgen van zelfvertrouwen gaat namelijk in stappen waar je iedere dag de voordelen van zult merken. Je zal steeds minder bang zijn om bepaalde mensen aan te spreken en je gaat minder snel situaties uit de weg die tot voor kort vermeden werden. Een telefoonnummer regelen tijdens het uitgaan of het geven van een belangrijke presentatie aan je collega’s of klasgenoten zal je niet meer stress geven dan een casual gesprek met een familielid.

Het is als mens belangrijk om je zelfvertrouwen te durven ontwikkelen, vooral omdat het je in de toekomst altijd zal helpen. Het overkomen van een sterfgeval of stukgelopen relatie is voor een persoon met veel zelfvertrouwen makkelijker omdat er eerder weer wordt gericht op de positieve kanten van het leven. Een persoon met weinig zelfvertrouwen zal vele maanden of zelfs jaren langer in zak en as zitten omdat het even lijkt alsof niets meer meezit. Gelukkig zijn er diverse zelfvertrouwen tips waarmee het mogelijk is om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Zelfvertrouwen tips die jij vandaag nog kunt toepassen

Ik ben van mening dat iedereen meer zelfvertrouwen kan krijgen en dat heb ik al meerdere keren in de praktijk werkelijkheid zien worden. Het is niet nodig om de rest van je leven met problemen rond te lopen, een persoon met zelfvertrouwen kan vervelende situaties aan en binnen korte tijd overwinnen.

Sta open voor nieuwe kansen

De eerste zelfvertrouwen tip lijkt een open deur, maar toch vergeten veel websites deze zelfvertrouwen tip te vermelden. Zelfvertrouwen komt er niet zomaar, daar is een spontaan en assertief persoon voor nodig. Deze competenties heeft niet iedereen en dat hoeft ook niet. Wat wel nodig is, is dat jij in de richting van deze competenties leeft.

Mensen met weinig zelfvertrouwen durven vaak geen gesprekken in grotere groepen te voeren of een persoon aan te spreken waar gevoelens voor zijn. Door vanaf vandaag wel het lef te tonen om dergelijke situaties aan te gaan, kan je stapsgewijs meer zelfvertrouwen verkrijgen doordat je merkt dat het tonen van initiatief en lef loont.

Leer jezelf kennen

Veel mensen met weinig zelfvertrouwen weten vaak amper waarom ze zo weinig zelfvertrouwen hebben. Dit komt vaak door een gebeurtenis die zich heeft voortgedaan in de jeugd, echter kan het ook op latere leeftijd ontstaan vanwege een stukgelopen relatie of nare omstandigheden op de werkvloer.

Je kan pas aan je zelfvertrouwen wanneer je weet wat de veroorzaker van het verminderde zelfvertrouwen is. Door dit probleem met beide handen aan te pakken kan je vervolgens op zoek naar de juiste oplossing. Als je bijvoorbeeld gepest wordt op school of werk, kan je maatregelen nemen door juist tegen het pesten in te gaan. Meld het gepest en geef duidelijk aan dat je dit niet pikt. Leg uit waarom je iets niet leuk vindt en onderneem actie.

Ontdek je talent

Iedereen heeft een talent of iets waar je beter in bent dan de meeste mensen die je kent. Dit is een feit en hoef je dus ook niet aan te twijfelen. Vaak weet je echter niet wat precies je talent is of heb je het jaren al niet meer uitgevoerd omdat je minder zelfvertrouwen hebt. Vandaag gaan we ook hier verandering in brengen, want je gaat weer beginnen met het uitvoeren van je talent. Weet je niet precies wat je talent is? Dan wil ik dat je opzoek gaat naar je talent. Dit kan het bouwen van modeltreinen zijn of een sport als tennis, zolang je maar je talent toepast.

Door je te richten op de positieve aspecten van jouw bestaan en de negatieve achterwege te laten, ga jij je lekkerder gaan voelen en zal je weer met een glimlach door het leven gaan.

Binnen korte tijd meer zelfvertrouwen krijgen

De bovenstaande zelfvertrouwen tips zijn handig maar natuurlijk niet voldoende om blijvend meer zelfvertrouwen te krijgen. Gelukkig kan je online diverse boeken vinden waarmee het wel mogelijk is om blijvend meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Ik heb tientallen programma’s en boeken getest en bleef met een selectie van drie zelfvertrouwen programma’s en boeken over die voor een zeer lage prijs beschikbaar zijn. Welke van de drie je ook koopt, of misschien wel allemaal, ik kan je verzekeren dat jij bij het nauwgezet volgen van de aanwijzingen uit het onderstaande materiaal meer zelfvertrouwen krijgt.

Ten eerste kan ik je het ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ boek aanraden geschreven door mijn persoonlijke vriend Frank de Moei. Frank werkt zelf bij een coachingsbureau en is in zijn tijd als personal coach al duizenden mensen tegengekomen die kampen met weinig zelfvertrouwen. Zijn unieke manier van werken springt naar voren in zijn laatste boek; Blijvend Zelfvertrouwen.

Wil je meer te weten komen over het boek Blijvend Zelfvertrouwen en de cursus van Frank de Moei? Lees er dan hier alles over!

 


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie