meubels-maken

Kan ik mijn eigen meubels maken?

Vandaag besloot ik een keer een totaal ander veel gebruikt product te bespreken. Ik ging namelijk op zoek of het mogelijk was om zelf meubels te maken met de programma’s die online te vinden zijn. Ik zocht via Google op ‘konijnenhok maken’ en ‘kast maken’ en kwam op enkele e-programma’s uit waarmee het mogelijk is om je eigen meubels te maken.

Middels bouwtekeningen zou het maken van praktisch ieder meubel mogelijk moeten zijn. Omdat ik niet zeker wist wat de bouwtekeningen ervaringen zijn, aangezien er veel websites zijn die wel heel positief over het programma van Freds Bouwtekeningen zijn, ging ik op onderzoek uit. De uitkomsten bespreek ik in dit artikel.

Kan ik zelf meubels maken?

Natuurlijk kan je zelf meubels maken, en daar hoef je ook niet perse bouwtekeningen voor te gebruiken. Een simpele schoenenkast of stoel maken, dat kan je eigenlijk ook wel zelf toch?

In zekere zin is dit zo, zij het echter niet dat je naar alle waarschijnlijkheid een meubel van mindere kwaliteit zal maken wanneer je zonder een bouwtekening een meubel probeert te maken. Ik heb hier een hele makkelijke verklaring voor waarmee je direct het nut van een bouwtekening kan inzien. Daarom is het misschien handig als je eerst weet wat er precies op een bouwtekening te zien is;

  • Je ontdekt hoe het meubel er precies uit zal komen te zien;
  • Alle benodigde afmetingen voor het hout staan overzichtelijk gepresenteerd;
  • Stapsgewijze uitleg over hoe je het meubel in elkaar zet;
  • Welke houtsoorten er gebruikt kunnen worden.

Op basis van de informatie uit de bouwtekening is het vervolgens mogelijk om zelf een meubel te maken. Veel gekozen voorbeelden zijn volgens de hieronder besproken timmerkoning Fred Schouten het maken van een kast, schoenenkast, kippen/konijnenhok en tafel. Niet heel erg origineel nog, maar voor een first-time doe-het-zelver toch een leuk project. Het pakket van Fred Schouten is tienduizend bouwtekeningen groot, wat betekent dat je wel wat meer kunt maken dan de eerder besproken bouwtekeningen.

Meubels maken met Freds Bouwtekeningen

Een praktijkvoorbeeld van de bouwtekeningen van Fred kon ik maar lastig vinden, daarom besloot ik zelf aan de slag te gaan met Freds Bouwtekeningenpakket. Over Fred zelf is weinig informatie bekend, echter kon ik wel wat meer vinden over zijn voorgaande jaren als doe-het-zelver. Fred blijkt een man van tussen de 50 en 65 jaar te zijn die tot voor kort altijd actief was als doe-het-zelver annex timmerman. Pas sinds enkele jaren is hij begonnen met het verkopen van zijn bouwtekeningen toen hij merkte dat zijn verzameling wel heel waardevol was.

Het bouwtekeningenpakket van Fred is enorm, waardoor ik de prijs van 47 euro wel heel schappelijk vind. Helemaal als je beseft dat je bij dit pakket ook nog diverse software meegeleverd krijgt.

Fred adverteert met het feit dat er tienduizend bouwtekeningen in dit pakket aanwezig zijn en dat klopt ook echt. Het is weliswaar zo dat een bepaald deel van de bouwtekeningen, bijvoorbeeld om een kast te maken, in veelvoud aanwezig is maar wel op basis van verschillende afmetingen. Hierdoor kan het lijken alsof het pakket een stuk kleiner is terwijl dit niet het geval is.

Als we eenmaal in het bezit zijn van het bouwtekeningenpakket ontdekken we dat het vinden van bouwtekeningen erg eenvoudig is. In het members portal op de site van Fred kunnen we op een overzichtelijke manier alle bouwtekeningen terugvinden. Dit scheelt behoorlijk wat tijd, het oude members gedeelte was in het verleden namelijk een stuk rommeliger.

Wat zijn de pareltjes van dit pakket?

Ik gebruik het bouwtekeningenpakket van Fred nu een maand of 4, wat voor een beginnende doe-het-zelver nog maar erg kort is. Ik heb enkele van mijn andere interesses gemixt met de mogelijkheden die het bouwtekeningenpakket van Fred mij biedt. Omdat ik niet zoals iedere andere website de meest gekozen bouwtekeningen van Fred wil bespreken, bespreek ik liever de pareltjes van dit bouwtekeningenpakket.

Konijnenhok maken

Kost het kopen van een konijnenhok veel geld? In Nederland wel. Is een konijnenhok maken lastig? Niet als je een konijnenhok maakt met een bouwtekening. En die bouwtekening heeft Fred voor je.

De konijnenhok bouwtekening is er in verschillende vormen en maten waardoor je het konijnenhok kan maken dat het best bij jouw wensen past. Er zijn bouwtekeningen te vinden waarmee je enorme konijnenhokken kunt maken en bouwtekeningen waarmee je een konijnenhok kunt maken waar slechts één konijn in kan leven.

Kamer en suite maken

Als ik ergens een praktijkvoorbeeld van had willen vinden, dan was het wel van de kamer en suite. De kamer en suite bouwtekening is op zichzelf al een kunstwerk. Het niveau waarmee de bouwtekening getekend is, is behoorlijk hoog waardoor ik behoorlijk geïnteresseerd was in de kamer en suite bouwtekening. Volgens Fred was dit een van de lastigste bouwtekeningen die jij als doe-het-zelver kon vinden, aangezien dit een behoorlijk uitdagend project is.

Met de kamer en suite bouwtekening is het mogelijk om een grote kamer om te vormen in twee aparte kamers, waardoor jij je huis een statiger uiterlijk kan geven.

Biljarttafel maken en Pooltafel maken

Net zoals het vorige project dat ik besprak, is het maken van een pooltafel een behoorlijk uitdagend project. Dit komt niet zozeer doordat je zoveel handelingen moet verrichten om een goede pooltafel te maken, maar meer omdat je heel veel tijd aan de constructie moet besteden.

Een goede pooltafel moet perfect in evenwicht zijn zodat de bal niet uit zichzelf naar een hoek toe rolt. De pooltafel bouwtekening vertelt je precies hoe jij dit kunt doen, waardoor het maken van een goede pooltafel al veel beter mogelijk is. Andere aspecten waar je moeite mee kan hebben bij het maken van een pooltafel zijn onder andere het vinden van een goed doek en dit op de juiste manier aanbrengen. Ook hier helpt Fred je natuurlijk weer bij.

Freds Bouwtekeningen in de praktijk

Helaas kan ik in de praktijk maar weinig video’s vinden van mensen die het maken van meubels met de bouwtekeningen van Fred op beeld brengen. Echter heb ik van Fred vernomen dat hij dit binnenkort zelf zal gaan realiseren. De bouwtekeningen van Fred zijn ondertussen al duizenden keren verkocht en doordat er steeds nieuwe bouwtekeningen aan het bouwtekeningenpakket worden toegevoegd is de kans daarom ook groot dat het pakket een steeds breder draagvlak zal krijgen.

Het zelf maken van meubels met bouwtekeningen is iets wat iedereen kan doen. Het enige wat er van jou verwacht wordt, is dat je met voldoende motivatie aan de slag gaat en je de bouwtekening netjes volgt. Hier staat namelijk alle informatie die jij nodig hebt om je eigen meubels te maken. Of je nu een schoenenkast of konijnenhok wil maken, met de bouwtekeningen van Fred kan jij zelf aan de slag. Het bezoeken van meubelzaken of bouwmarkten is alleen nog nodig voor het aanschaffen van het juiste hout. Meubels, die maken we tegenwoordig zelf.

Heb je echt geen zin om zelf meubels te maken? Replica stoelen zijn tegenwoordig een ideaal alternatief

We willen altijd maar de meest hippe meubels in huis kunnen halen. Hipper dan de rest zou je het kunnen noemen. En dat is dan ook iets waar velen continu naar op zoek zijn. Dat magische meubelstuk dat een interieur kan opzwepen.

Mocht je niet in de gelegenheid zijn of de middelen hebben om zelf een stoel of ander meubel te maken, weten wij wel een plek waar je uitstekend je stoelen kunt inkopen. Bij Designerchairs24 kan je rekenen op kwalitatieve eames replica stoelen die eigenlijk niet onderdoen voor het beroemde origineel van Charles Eames. En als we echt eerlijk moeten zijn; met bouwtekeningen zou je dit model ook nooit kunnen maken. Want zo’n Eames stoel is natuurlijk gemaakt van materialen die je niet zomaar zelf kunt maken. Elders op deze website is behalve de review van Fred’s Bouwtekeningen, ook een review te lezen van Designerchairs24. Wil je meer over deze replica designshop te weten komen, kan dat daar.

Benieuwd naar het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten? Lees er hier alles over!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie