asbest-verwijderen

Kan ik zelf asbest verwijderen

Asbest verwijderen is een branche waar jaarlijks vele miljoenen in rondgaan. Asbestbedrijven verdienen bakken vol met geld terwijl asbest verwijderen niet lastig is. Echter hebben we natuurlijk met diverse risico’s en andere gevaren te maken wanneer we zelf het asbest proberen weg te halen. Het weghalen van asbest is daarom iets dat je alleen moet doen wanneer je precies weet wat je moet doen. Afbest weghalen en voorgoed verwijderen kan daarom alleen wanneer je de nodige voorbereiding treft. In dit artikel vind je de tips voor het asbest verwijderen.

Wanneer moet je asbest verwijderen?

Voordat je nota bene over asbest verwijderen nadenkt, is het belangrijk dat je nagaat of het weghalen van de asbest wel nodig is. Materiaal besmet met asbest hoeft namelijk niet te worden verwijdert wanneer er geen vezels worden uitgestoten.

Laten we als voorbeeld golfplaten nemen voor het asbest verwijderen. Het is in dit geval vaak niet nodig om het asbest weg te halen doordat je met speciale verf de asbest kan oververven. Ook kan je in plaats van asbest verwijderen hier een metalen plaat op monteren. Dit blokkeert de uitstoot van de asbest waardoor het verwijderen van asbest niet nodig is.

Pas als asbest versleten is moet jij je zorgen maken, want dat betekent dat er gevaarlijke uitstoot kan ontstaan. Plak alle randen waar asbest achter zit af met waarschuwingsstickers zodat er niet bij het klussen over deze muren heen gekeken kan worden en er toch asbest kan vrijkomen.

Asbest verwijderen tips 

Natuurlijk is het niet heel slim om zelf het asbest verwijderen te doen. Maar het is wel mogelijk. Belangrijk is dat de juiste voorbereiding wordt getroffen, je wilt namelijk niet iemand met asbestkanker worden. Er zijn door de Rijksoverheid enkele wettelijke voorwaarden opgesteld waar jij aan moet voldoen om zelf asbest te mogen verwijderen.

  • Je verwijdert asbest als particulier, niet in opdracht van een bedrijf;
  • Het gaat om asbest dat te vinden is in een ruimte dat niet in het bezit is van een bedrijf;
  • Maximaal 35 vierkante meter per perceel;
  • Je maakt een melding bij de gemeente dat je met asbest verwijderen begint;
  • Het met asbest besmette materiaal moet op de juiste manier bij de milieustraat worden ingeleverd.

Het doel van zelf asbest verwijderen is natuurlijk dat je zo weinig mogelijk vezels laat vrijkomen. Indien er vezels vrijkomen, moet je er alles aan doen om de verspreiding hiervan te voorkomen. Maak gebruik van grote sterke zakken waarin al het besmette materiaal gestopt kan worden. Kies tevens voor sterk gereedschap dat tegen een stootje kan. De gebruikte werkkleding moet na het asbest verwijderen worden weggegooid.

Ten slotte moeten alle spullen op de plek waar jij asbest gaat weghalen worden weggehaald. Wanneer er vezels vrijkomen wil je natuurlijk niet dat de vezels op je spullen terechtkomen. En je moet natuurlijk altijd beschermde kleding dragen. Informeer hier bij de Rijksoverheid naar.

Moet je zelf wel asbest weghalen?

Asbest verwijderen is een klus dat wel wat van je eist. Vat het verwijderen van asbest daarom ook niet te licht op en besluit dit met voldoende voorzorg te doen. Op de website van de GGD kan je nog meer tips lezen voor het zelf verwijderen van asbest. Neem al deze tips goed door en zorg ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie