kunst-maken-en-geld-verdienen

Met kunst maken geld verdienen

Waarom proberen we niet onze eigen kunst te maken en hier geld mee te verdienen? Ooit al eens werken van Karel Appel gezien? Het zijn weliswaar prachtige werken, een man die na verloop van tijd met kunst maken geld kon verdienen. Echter kan jij zelf ook met een kwast een woedeaanval op een canvasdoek krijgen en met een beetje geluk een mooi kunstwerk creëren. Of neem Herman Brood die binnen vijf minuten kunst kon maken en hier zijn ‘brood’ mee kon verdienen. (kunst begin er niet an herman brood) Ik geef je vijf tips voor kunst maken en geld verdienen. Jawel, dit is mogelijk voor iedereen die ook maar een beetje creatief is.

Goedkoop kunst maken

Tegenwoordig zit Nederland vol met budgetwinkels waar je tegen een ongekend lage prijs in het bezit kunt komen van materialen om kunst mee te maken. Geld verdienen met kunst maken wordt zo alleen maar makkelijker.

We nemen de Action even als voorbeeld. Hier kan je voor 5 euro een canvas van 1.40 bij 1 meter aanschaffen. Voor een dergelijk canvas betaalde je 10 jaar geleden nog 50 euro. Ook verf is tegen bodemprijzen verkrijgbaar bij budgetketen Action. Voor slechts 15 euro kom je in het bezit van tien verschillende soorten acrylverf waardoor jij je acryl op canvas kunstwerk kunt maken.

zelf-kunst-maken

Heb geduld met de verkoop van kunst

Je kunt kunst maken voor je eigen huis maar ook om hier financieel beter van te worden. De kunstacademies zitten tegenwoordig overvol met mensen die als doel hebben kunst te maken en hier later geld mee te verdienen. Maar een klein deel slaagt hier echter in omdat zij dit als hoofddoel zien.

Wij kunnen dit naast ons werk doen en hier een bijverdienste aan overhouden. Omdat we in staat zijn om te wachten, is de kans dat wij geld verdienen met kunst maken veel hoger. Een kunstenaar met professionele aspiraties zal een stuk sneller zijn stukken willen verkopen om zichtbaarheid te krijgen. Geld verdien met kunst maken zal op deze manier voor hem een stuk lastiger zijn.

Als je kunst maakt waarvan je het niet erg zou vinden als de verkoop maanden of zelfs jaren duurt, is de kans op een verkoop veel hoger.

Kunst maken doe je spontaan

Ga uit het niets aan de slag met het maken van je kunstwerk. Veel ‘professionele’ kunstenaars besluiten om urenlang na te denken voordat ze aan de slag gaan. Laat je emotie en creativiteit in het doek opgaan en doe datgene wat je lichaam zegt. Kunst maken en geld verdienen is niet iets wat tegelijkertijd gaat gebeuren. Richt je eerst op het kunst maken en dan kan jij je daarna nog wel druk maken over het geld verdienen.

Je kunt de mooiste kunstwerken maken wanneer je opeens aan de slag gaat. Spontaniteit is een mooi menselijk kenmerk, en dat kan op een unieke manier terugkomen in een kunstwerk.

Verkoop je kunst via Marktplaats

Op Marktplaats worden dagelijks duizenden schilderijen aangeboden, waarvan sommige tegen bodemprijzen. Schrik echter niet, want een enorm deel van deze schilderijen is te lelijk om het daglicht ooit nog te zien.

Jouw doel is om de kunst gemaakt te hebben met een commercieel oogmerk. Dat is geen probleem, echter moet je dan wel geduld hebben want je kunstwerk zal niet binnen een dag verkocht zijn (of het is echt een meesterwerk).

Als het goed is zijn de productiekosten van jouw kunstwerk laag, waardoor je dus al snel winst maakt. Kijk eens rond op Marktplaats naar vergelijkbare kunstwerken en beoordeel voor welk bedrag jouw kunstwerk als advertentie geplaatst kan worden. Ik heb kunstwerken verkocht met een productiewaarde van 15 euro voor ruim 500 euro, dus aarzel niet en schiet hoog!

Geld verdienen met kunst maken is echt mogelijk, je moet alleen wel lef tonen. Voor ieder kunstwerk is vaak op de lange termijn wel een liefhebber te vinden. Zolang je maar geduld (en lef) hebt!

Lukt het verkopen van kunst? Ga verder!

Lukt het om geld te verdienen met kunst maken? Stop dan niet hier en ga verder, want er is nog zoveel meer om geld mee te verdienen. Als je de kunst op den duur zat bent, kan je altijd nog beginnen met bijvoorbeeld het zelf maken van meubels (waar je hier meer over kan lezen).

Wil je toch nog verder door met het maken van kunst? Begin dan met het maken van grotere schilderijen, want die brengen kostentechnisch vaak nóg meer geld op en zijn de laatste tijd erg in trek.

Veel succes met kunst maken en geld verdienen!


Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Met kunst maken geld verdienen”

 1. Erica pels avatar
  Erica pels

  Beste Mart,
  Ik vind het leuk, dat je mensen wilt aanmoedigen om bezig te gaan met kunst. Wil je echter goede kunst maken, dan moet je toch echt wel de technische vaardigheden er voor hebben. Wat zelfs nog belangrijker is, voor duurzame kunst moet je goede kwaliteit materialen hebben. Dus met een schilderdoek en verf van de Action kom je er echt niet. Deze schilderdoeken trekken binnen de kortste keren krom en de verf is binnen niet al te lange tijd verbleekt.
  De doeken en verf van Talens bijvoorbeeld zijn kwalitatief echt stukken beter en kosten dus ook meer.
  Kunst is niet het zelfde als huisvlijt en vraagt dus kennis van materialen en ook kwaliteit.
  Maar ik ben het wel met je eens, dat mensen met spontaan werk en wat durf een heleboel kunnen bereiken.
  Vriendelijke groet,

  Erica Pels

Geef een reactie