retina-upgrade

Is een Retina upgrade het waard?

Vrijwel alle high-end producten van Apple worden tegenwoordig gefit met een Retina-scherm. De nieuwe iPad Pro maar ook diverse iMacs zijn voorzien van deze ‘nieuwe’ schermen. Heel nieuw is Retina niet, maar we zien deze schermen op steeds meer apparaten van Apple terug. De eerste Apple producten met dit hoogwaardige scherm bevonden zich in de iMac reeks. Nu kan je echter ook voor een iPad kiezen met Retina scherm of de 21.5 inch iMac. Het is een vrij prijzige upgrade die je natuurlijk niet zomaar wilt maken. Je wilt daarom echt zeker weten of die Retina upgrade het wel waard is.

retina-specs

Wat is Retina

Het zal je vast niets verbazen, maar een groot deel van de zwevende kiezers weet vaak niet wat Retina is. Retina is een door Apple gekozen term, dus het is niet een specifiek soort materiaal of technologie. De term is echter wel met een goede gedachte gekozen, want het staat parallel aan de gedachte dat het scherm zo goed moet zijn, dat het met de Retina (jouw ogen) niet mogelijk is om de separate pixels te onderscheiden. Een behoorlijk gedurfde term om aan je scherm te hangen dus. Apple doet het.

De bewering van Apple dat het niet mogelijk is om de aparte pixels van elkaar te scheiden gaat trouwens niet helemaal op. Mensen met een afwijking van onder de 0.20 kunnen pixels wel degelijk onderscheiden. Waardoor de term niet op iedere consument van toepassing is.

Zijn Retina schermen de beste schermen

De bewering dat de beste schermen op de markt Retina-schermen zijn klopt helaas ook niet. Er zijn wel degelijk betere schermen met nog meer pixel en een nog hogere density. Echter zijn deze schermen nóg duurder dan het paradepaardje van Apple. Waar het overgrote deel van de tech-experts het overigens mee eens is, is dat het niet heel veel zin meer heeft om nog meer pixels in een scherm te proppen. We kunnen al vrijwel niet meer onderscheiden of het beeld op de beste schermen beter is dan een ander hoogwaardig scherm. So why bother?

Moet je voor een iMac met Retina kiezen?

Als je de huidige iMacs zonder Retina vergelijkt met de iMacs met Retina, kan je een duidelijk verschil zien. De resoluties verschillen behoorlijk en je kunt dus concluderen dat je een beter beeld hebt op de duurdere Retina iMac varianten. Maar is dat het geld wel waard? Sommige upgrades lopen tot in de honderden euro’s.

Volgens ons wel, want met een Apple product in je bezit dat van Retina voorzien is, is een toekomstige upgrade niet meer nodig. Je scherm kan al niet meer beter waardoor de drang om je Apple device nogmaals te vervangen weg is.

Wil je meer te weten komen over de huidige Retina producten van Apple? Lees dan hier onze review over de iMac 21.5 inch 4K.

Bron: Macworld


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie