Een SDD of HDD externe harde schijf, welke is voor mij de beste?

“Slechts” twintig jaar geleden gebruikten we een diskette om onze digitale bestanden op te slaan. Met veel getik en soms gekraak wist de computer met moeite en het nodige tijdverlies een bestand van een paar mb op te slaan. Vergelijk dat maar eens met de informatiestroom die we tegenwoordig hebben. Een complete film is met de juiste verbinding in een aantal seconden gedownload en om bestanden te verplaatsen gebruiken we nu USB-sticks met een enorme schrijfsnelheid. Helemaal vergeleken met die diskette natuurlijk. Ook het gebruik van de externe harde schijf komt steeds meer in opkomst, al liggen andere kapers ook op de loer.

Waarom een externe harde schijf?
Het voordeel van een externe harde schijf is dat je grote aantallen bestanden op kunt slaan buiten je computer. Eigenlijk is een externe harde schijf hetzelfde als een USB-stick, maar dan groter en met veel meer opslagruimte. Een USB-stick is beperkt tot 128 of 256 GB op zijn grootst. Een externe harde schijf 1tb en zelfs een externe harde schijf 2tb (terabyte) is al heel normaal. Vele malen meer informatie dus. Dit is vooral ideaal voor mensen die ervan houden om hele filmarchieven aan te leggen, of voor mensen die veel fotos en videos maken met hun telefoon.

Ideale back-up
Daarnaast is een externe harde schijf natuurlijk ideaal als back-up voor de bestanden op je computer. Door regelmatig de informatie van je computer over te schrijven op de externe harde schijf ben je er van verzekerd dat ze niet kwijt zullen raken. Bijvoorbeeld als je computer ineens crasht of beschadigt raakt. Bij veel bedrijven is dit zelfs een standaard voorschrift. Zij hebben standaard een externe harde schijf waarop ze soms dagelijks hun bestanden back-uppen. Om het helemaal veilig te maken wordt deze schijf soms zelfs fysiek op een andere plaats opgeborgen. Bijvoorbeeld voor als er onverhoopt brand mocht uitbreken.

HDD en SDD
Er zijn dus genoeg redenen om een externe harde schijf te kopen voor gebruik in huis, of in je bedrijf. Een belangrijke vraag daarbij is wel welke harde schijf dan precies? Er zijn immers meerdere technologieën waaruit je tegenwoordig kunt kiezen, namelijk HDD en SDD. Tussen deze twee zitten de nodige verschillen. Niet alleen in prijs, maar vooral ook in snelheid. Afhankelijk van waar je de externe harde schijf voor wilt gebruiken is de ene technologie aan te bevelen boven de andere. Daarnaast is ook nog een ander punt van belang. Dat is de snelheid van je computer.

Flessenhals
Op het moment dat je een grote externe harde schijf aan je computer koppelt, moeten ze namelijk wel goed samen kunnen werken. Helemaal als je jouw externe harde schijf gebruikt om daar vandaan games te spelen of een programma of besturingssysteem te draaien. Dit is afhankelijk van de schrijfsnelheid van zowel de harde schijf als van je computer. Vergelijk het met een grote fles waarmee je water in een kan wil gieten. Als deze grote fles maar een hele kleine hals heeft dan kun je weliswaar wel heel veel water hebben, maar duurt het wel heel lang voordat de kan vol is. Een hele goede externe harde schijf gekoppeld aan een USB 1 of 2 poort is ongeveer hetzelfde. Zowel de schijf als de computer willen wel, maar de informatie kan gewoonweg niet snel genoeg worden gelezen.

Verschillen
Dan het verschil tussen HDD en SDD. HDD is de meer ouderwetse techniek voor de harde schijf. Zoals de naam al zegt bestaat deze letterlijk uit schijfjes. De informatie wordt op mechanische wijze overgebracht naar het geheugen en daar ook weer uit opgevist. Ondanks dat dit ontzettend snel gaat heeft deze mechanische techniek toch zijn beperkingen qua snelheid. Toen HDD werd ontwikkeld speelde dat nog geen enkele rol. Maar tegenwoordig zijn er genoeg programma`s en spellen die enorm veeleisend zijn wat informatieverwerking betreft. In dat geval is SDD een stuk beter. Een SSD externe harde schijf is namelijk niet mechanisch, met bewegende delen, opgebouwd, maar volledig elektronisch. Informatie wordt bij SDD met hogere snelheid verwerkt.

Opstartsnelheid
Om dit wat duidelijker te maken: stel dat je Windows zou installeren op zowel een HDD externe harde schijf als op een SDD externe harde schijf. Ervan uitgaande dat de computer goed in staat is om de informatie te verwerken, duurt het soms wel een paar minuten om de computer vanuit een HDD schijf op te starten. Bij een SDD externe harde schijf duurt dit tussen de 16 en 18 seconden. Een enorm groot verschil dus. Dit komt, in het kort, omdat een SSD schijf geen onderdelen fysiek moet verplaatsen, maar alles direct toegankelijk is zonder dat een leesmechanisme over de schijf moet worden bewogen.

Andere voordelen SDD
Daarnaast heeft SDD ook nog een aantal andere voordelen. Ten eerste is deze externe harde schijf een stuk lichter en dus makkelijker mee te nemen naar bijvoorbeeld school of je werk. Dit komt omdat mechanische onderdelen zwaar zijn. Daarnaast is de kans op slijtage natuurlijk veel minder. Als je heel veel bewegende onderdelen hebt, treedt er vroeg of laat slijtage op en scheidt de externe harde schijf er mee uit. Heel vervelend. Zeker als er heel veel gevoelige of persoonlijke informatie op staat die je eigenlijk niet wilt missen.

Manier van opslaan
Een laatste voordeel van SDD boven HDD is de manier waarop de informatie wordt opgeslagen. Bij een mechanische HDD externe harde schijf wordt dit gefragmenteerd gedaan. In kleine stukjes dus. Ieder stukje kan gerust op een andere plek worden opgeslagen. Bij het uitlezen wordt dit als het ware weer in elkaar gepast en heb je daar zelf niets van in de gaten. Dat komt pas op het moment dat de schijf erg vol raakt. Het duurt dan steeds langer voordat de computer alle informatie heeft gevonden en weer in elkaar heeft gepast. Je kunt een HDD schijf dan ook het beste niet helemaal volplanten met informatie. Bij SDD is dit effect niet aanwezig. Alle beschikbare informatie kun je volledig gebruiken, zonder snelheidsverlies.

HDD is veel goedkoper
Waarschijnlijk is het een kwestie van tijd voordat SDD de HDD externe harde schijf van de markt zal verdringen. Toch gebeurt dit tot nu toe nog niet zo heel snel. Dat komt vooral omdat de HDD één bijzonder groot voordeel heeft ten opzichte van de SDD schijf. Dat is de prijs. Omdat SDD relatief nieuw is, is de concurrentie nog niet zo groot als bij HDD harde schijven. Daarnaast is de ontwikkeling van SDD nog in volle gang. Bij nieuwe technieken zijn de prijzen altijd in het begin het hoogst en naarmate de techniek beter is ontwikkeld, wordt deze steeds wat lager. HDD is al jaren bijna volledig uitontwikkeld en is daarom nog nooit zo goedkoop geweest. Een HDD externe harde schijf van 1 tb kost ongeveer 75 euro. Een SDD externe harde schijf van 1 tb kost daarentegen ruim 300 euro. Een groot verschil dus. En niet iedereen is bereid dat ervoor te betalen.

Wanneer SDD en wanneer HDD externe harde schijf kopen?
De vraag is dus, waarom en wanneer kun je dit nu het beste wel doen? Ten eerste als je van plan bent om je externe harde schijf voor meer te gebruiken dan een simpele back-up voor je fotos en videos. In dat geval is HDD veel slimmer en goedkoper. Bij weinig gebruik is er namelijk weinig slijtage en de prijs is in verhouding dan veel voordeliger. Wil je hem echter intensief gaan gebruiken en wil je er ook programma`s en films vanaf laten draaien, koop dan zeker een SDD externe harde schijf. Dit zal je veel plezier en gebruiksgemak opleveren. En dan ben je die duurdere prijs alweer snel vergeten.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie