centrale-verwarming-barendrecht

USB stick: makkelijk en goedkoop, maar hoe lang nog?

Er was eens een tijd dat wij mensen computerbestanden op een diskette schreven. Niet letterlijk natuurlijk, de computer deed dat digitaal voor ons. Toch was het wel echt een soort van schrijven. Iedereen die rond de dertig of ouder is, zal zich het krakende geluid nog herinneren van een Windows 95 computer die tien minuten nodig had om een bestand van één of twee MB te plaatsen. Wilde je een programma installeren dan was je er niet met één diskette. Daar kwamen er op zijn minst twee of drie aan te pas. Je kunt je misschien voorstellen hoe blij we waren toen er een veel beter alternatief op de markt kwam: de USB stick.

De sprong voorwaarts
Binnen enkele jaren verdween de diskette ergens in een stoffige archiefdoos om nooit meer tevoorschijn te komen. Een USB stick had niet alleen meer opslagcapaciteit, hij was ook veel sneller. Studenten konden hun werkstukken nu gewoon mee nemen naar school, waarbij ze hoogstens goed moesten zoeken om dat kleine ding weer terug te vinden in hun tas. Bedrijven waren gelukkig, omdat personeel ineens veel grotere bestanden mee kon nemen naar externe vergaderingen. En vergeet ook de mogelijkheden van het thuiswerken niet die door de USB stick mogelijk werden gemaakt.

Goedkoop
Ook nu nog is de USB stick het meest gebruikte middel om digitale bestanden van A naar B te verplaatsen. Door de enorm toegenomen productie zijn de prijzen door de jaren heen enorm gekelderd. Tegenwoordig krijg je bij wijze van spreken een USB stick cadeau bij aankoop van een broodje hamburger. Ook de opslagcapaciteit en de snelheid waarmee bestanden kunnen worden verplaatst is explosief toegenomen. Toch is de toekomst van de USB stick allerminst zeker. Nieuwe concurrenten liggen op de loer en het is nog maar de vraag of ook de USB stick niet binnenkort in een stoffig archief verdwijnt.

Hoe werkt een USB stick?
In de grijze tussenfase waar wij ons nu bevinden is de oude USB stick nog steeds het meest gebruikte opslagmedium. Maar hoe werkt zo`n ding nu eigenlijk? De meeste mensen komen niet veel verder dan dat ze weten dat je het ding in een USB poort moet stoppen, waarna je bestanden heen en weer kunt slepen. Het leuke van USB technologie is dat het niet moeilijk is om te snappen. Een geheugenstick is namelijk super simpel ontworpen. Het belangrijkste onderdeel is de geheugenkaart, die bestaat uit zogenoemd flash geheugen. Daarnaast is er een controllerchip, die ervoor zorgt dat je bestanden over kunt zetten. De energie die nodig is, haalt de USB stick simpelweg uit de computer zelf. Haal je hem er uit, dan is de USB stick zo dood als een pier.

Opslagruimte
Bij het kopen van een geheugenstick zijn er twee punten waar je op moet letten om een geslaagde koop te doen. De eerste is logischerwijs de opslagruimte. De eerste USB stick uit 2000 had niet meer dan 8 mb ruimte. Tegenwoordig vind je die niet eens meer. Door de ontwikkeling van technologie verdubbelde die ruimte in razendsnel tempo. Van een USB stick met 64 gb naar een USB stick 128 gb en verder. In 2013 bereikte de USB stick een ontzagwekkende 512 gigabyte. Inmiddels zijn er ook USB sticks van 1 terabyte, bijna twee keer zoveel. De prijzen daarvoor variëren uiteraard ook enorm. Van slechts 5 euro voor 16 gb tot 1500 euro voor de terabyte stick. De kans dat je een dergelijke stick in huis hebt is uiteraard vrij nihil. De meeste mensen kopen tegenwoordig een USB stick 64 gb of een geheugenstick met 128 gb. Dat is meer dan genoeg voor de meeste computerbestanden. Zelfs voor films en audio.

Toch is opslagruimte niet alles. Je kunt het vergelijken met een grote fles. Je kunt die fles enorm groot maken, zodat er heel veel water in past. Stel je voor dat je een fles maakt waar wel duizend liter in kan. Helaas heeft deze fles een nogal kleine hals. Vergelijkbaar met die van een half liter fles cola. Hoe lang denk je dat het duurt voordat deze enorme fles eindelijk leeg is?

Snelheid
Precies, daar wil je liever niet op wachten. Voor de ontwikkelaars van de USB sticks was het dus zaak om niet alleen de opslagruimte continue te verbeteren, maar ook de schrijfsnelheid. Hun antwoord op dit probleem was de ontwikkeling van USB 2 en USB 3. Dit zijn nieuwe technieken waarbij de schrijfsnelheid steeds een stap verder verbeterde. Op geen enkele computer vind je tegenwoordig nog USB 1 poorten. Alleen twee en drie worden nog gebruikt. USB 3 is in theorie tot zo`n tien keer sneller dan USB 2. Heb je bij een USB 2 stick bijvoorbeeld 5 minuten nodig om een film op de stick te zetten. Bij een USB 3 stick duurt dit slechts een halve minuut. Een flink tijdsverschil dus. Koop je een nieuwe geheugenstick en heeft die een vrij grote opslagruimte? Koop dan liever een USB 3 stick, bij usbstick verkoper, dat scheelt een hoop tijd.

Computer
Daarmee ben je er overigens nog niet. Om de volle snelheid te benutten heb je namelijk ook een computer of laptop nodig met een USB 3 poort. Stop je een USB 3 stick in een USB 2 poort dan is het alsof je die grote waterfles in een kleine trechter stopt. Het water loopt dan wel snel uit de fles, maar vervolgens loopt de trechter over omdat het water niet snel genoeg door de tuit van de trechter heen stroomt. Overigens werken de verschillende soorten USB sticks wel op andere poorten.

U3
Behalve snelheid en opslagruimte zijn er nog twee minder belangrijke punten die belangrijk (kunnen) zijn bij het kopen van een USB stick. De eerste daarvan is de zogenoemde U3 technologie. Als je een USB stick hebt met U3 houdt dit in dat je er programma`s op kunt installeren die je vanaf de USB stick kunt draaien. Bijvoorbeeld je favoriete browser, maar zelfs een compleet besturingsprogramma zoals Windows. Op deze manier kun je een USB stick gebruiken als een alternatieve harde schijf. Klein, makkelijk en op iedere computer bruikbaar.

Veiligheid
Ook de beveiliging kan een punt van zorg zijn bij een USB stick. Zeker als je hem gebruikt om gevoelige documenten op te slaan. Het gaat hierbij dan niet alleen om bedrijfsgeheimen of top secret ambtelijke stukken, maar ook gewoon om je belastingaangifte of documenten die jouw BSN nummer bevatten of bijvoorbeeld een bankrekeningnummer. Beveilig de data op een USB stick net zo als dat je zou doen met papieren documenten die dezelfde informatie bevatten. Om hiervoor te zorgen zijn er meerdere mogelijkheden om een geheugenstick te beveiligen. Bijvoorbeeld door middel van een wachtwoord, maar ook via versleuteling van de bestanden of zelfs met een vingerafdrukbeveiliging.

De cloud
Hoe mooi en gebruiksvriendelijk USB sticks ook zijn, toch is het dus maar de vraag hoe lang ze nog mee gaan. Inmiddels is er namelijk een alternatief op de markt: de cloud. Hiermee kun je volledig digitaal bestanden opslaan en weer tevoorschijn halen. Je slaat ze niet meer op via een tastbaar aanwezige geheugenstick, maar via het internet op een grote server. Bijvoorbeeld via Google Drive of via iCloud. Veel van deze clouddiensten bieden gratis opslagruimte aan om bijvoorbeeld automatisch je fotos of videos op te slaan. Aangezien bijna iedereen tegenwoordig een smartphone gebruikt om digitale bestanden mee te lezen, zoals bijvoorbeeld e-mails of WhatsApp, wordt deze techniek steeds aantrekkelijker. De cloud overtreft USB sticks ook op een ander belangrijk punt: je kunt hem namelijk niet per ongeluk in de auto laten liggen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie