draadloze koptelefoon kwaliteit

Verschil in kwaliteit draadloze en bedrade koptelefoon

Er is de laatste tijd veel te doen geweest over de verschillen in kwaliteit tussen draadloze en bedrade koptelefoons. Samsung bracht de IconX uit wat geen succes was en Bose kwam met de Quiet Comfort 35.

Dat er verschil is tussen draadloze en bedrade koptelefoons is bekend. Alleen hoe ernstig is het verschil in kwaliteit? Is het verschil zo groot dat je beter kunt kiezen voor een koptelefoon of oordopjes met kabel?

Tegenwoordig is er nog steeds verschil tussen beide soorten. Het verschil wordt echter (gelukkig) met de dag kleiner.

verschil oordopjes bedraad draadloosEr is verschil, maar wel steeds minder

De eerste draadloze koptelefoons moeten voor de bezitters een nachtmerrie zijn geweest. Meer dan tien jaar geleden kwamen de eerste draadloze modellen uit, onder andere van Philips en Sony. Destijds was het overgrote deel van de gebruikers ontevreden over de koptelefoons. Vooral het verschil in kwaliteit van de audio werd telkens opgemerkt.

Tien jaar terug was het verschil logischerwijs vele malen groter tussen draadloos en kabel. Een bedrade koptelefoon was toen ook meer dan de helft  goedkoper. Het was dus een merkwaardige investering om een draadloze koptelefoon te kopen voor het jaar 2007.

Op diverse vlakken lieten draadloze koptelefoons steken liggen, waaronder:

  • Pure geluidskwaliteit, minder scherpe audio
  • Accuduur, om de haverklap moest de koptelefoon opgeladen worden
  • Slechte verbinding, krakend geluid en geen signaal
  • Compressie via Bluetooth zorgt voor kwaliteitsverlies

Ook vandaag de dag is er nog verschil in geluidskwaliteit tussen draadloze en bedrade koptelefoons. Dit verschil is echter bijna te minimaliseren door de stijgen in de prijs.

Draadloze koptelefoons verslaan diverse modellen

We leven in een tijd waar de technologische ontwikkelingen razendsnel gaan. Als er ergens vooruitgang geboekt is, hoort daar zeker de kwaliteit van draadloze audio koptelefoons bij. Het verschil tussen bedrade en draadloze koptelefoons is namelijk tot op zekere hoogte verdwenen.

Je moet alleen wel wat extra betalen om een goede draadloze koptelefoon te kopen. De twee beste modellen, de Bose Quietcomfort 35 en de Sony MDR-1000X, zijn ieder rond de 400 euro.

De audio-kwaliteit van deze twee modellen is niet te onderscheiden van een bedrade koptelefoon van rond de 250 euro. Indien je een bedrade koptelefoon zou uitproberen van 400 euro, zou je mogelijk wel verschil in kwaliteit horen.

Dus, is het verschil in kwaliteit van draadloze en bedrade koptelefoons merkbaar?

Als jij niet de hele dag naar zeer precieze audiofragmenten hoeft te luisteren, heb ik goed nieuws. Het verschil in kwaliteit tussen beide modellen, draadloos en bekabeld, is namelijk te verwaarlozen. Alleen als je perfect kunt horen, zal je op dit prijsniveau nog verschil merken.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie