vr bril 2016

VR Bril kopen? Hier moet je op letten!

VR Bril kopen is absoluut niet zo’n makkelijk klusje als het uitkiezen van je nieuwe smartphone of laptop. Een groot probleem is dat we nog maar zo weinig weten over de aankomende generatie VR brillen. De Oculus Rift zal naar verwachting een belangrijke speler worden, maar moeten we dan meteen deze VR Bril kopen? Volgens ons is namelijk de Oculus Rift ook niet zo compleet als dat veel tech-fans denken. Het maken van een goede keuze is ongelofelijk lastig in deze nog vrij onbekende markt. Een VR Bril kopen zal volgens iedere tech blog weer op een andere Virtual Reality bril moeten uitkomen. Maar wij proberen voor jou een onafhankelijke vergelijking te maken zodat jij weet welke VR Bril je het best kunt bestellen.

VR bril kopen

VR Bril kopen, wat is zo’n ding eigenlijk?

Ga je een VR Bril als cadeau geven of weet je hier eigenlijk nog helemaal niet zoveel van af, dan moet je toch nog even bij worden gepraat. Weet je al voldoende voor een VR Bril kopen, dan kan je snel doorscrollen.

Simpelweg is een Virtual Reality bril niets meer dan een compact scherm dan vlak voor jouw hoofd een ‘wereld’ probeert weer te geven. Je draagt eigenlijk een bril met vlak daarvoor een schermpje. De 3D ervaring probeert er vervolgens alles aan te doen om de omgeving zo realistisch mogelijk voor ogen te brengen. De VR bril creëert een volledige digitale omgeving waar al jaren aan is gesleuteld. Het lijkt door de kijkhoek net alsof je veel verder kan kijken dan daadwerkelijk het geval is. De Samsung VR bril is bijvoorbeeld zo gevormd dat wanneer je omlaag kijkt vanaf een gebouw, je ook echt het gevoel van hoogtevrees kan voelen. Dus je kunt ook best een VR Bril kopen om van je hoogtevrees af te komen ;-).

Professionele toepassingen van de virtual reality bril

Voordat ik je tips geef voor een VR Bril kopen, wil ik nog even kort ingaan op mogelijke professionele toepassingen van de VR bril. Mede door deze toepassingen ben ik zo te spreken over deze bril. Want experts verwachten dat er door virtual reality betere prestaties gehaald kunnen worden op diverse gebieden;

  • Chirurgen kunnen oefenen met een VR bril op het uitvoeren van complexe operaties;
  • Een makelaar kan vanaf zijn kantoor een huis laten zien door in de virtual reality omgeving een huis te porten;
  • Een vliegtuigsimulator kan deels vervangen worden door de VR bril, wat natuurlijk behoorlijk in de kosten scheelt;
  • Mensen met bijvoorbeeld faalangst kunnen situaties vooraf beleven middels de virtual reality bril, waardoor er stap voor stap aan de faalangst gewerkt kan worden.

Eigenlijk kan ik nog honderden andere toepassingen opnoemen, maar waarschijnlijk wil jij gewoon weten welke VR Bril je moet kopen.

Welke VR Bril moet ik kopen?

Op het moment zijn er zes verschillende Virtual Reality brillen te koop, waarbij er over een paar maanden een zevende speler bij komt, namelijk de Oculus Rift van Facebook. Al meerdere keren zou deze VR bril gelanceerd worden, echter loopt het productieproces nog niet helemaal lekker en zouden de brillen nog niet klaar zijn voor de verkoop. Een VR Bril kopen van een van de grootste technologie bedrijven van de wereld zit er dus nog even niet in, maar er zijn zat andere VR brillen te koop.

Playstation VR bril

De Playstation VR Bril kopen, dit was toch een combinatie die we niet zomaar hadden verwacht. We wisten dat Sony al langer met een VR bril bezig was maar een bril die gecombineerd zou worden met de Playstations was voor veel fans echt een droom. Op het moment is deze VR bril nog niet te kopen, maar de verwachting is dat de bril voorzien zal zijn van een hoogwaardig OLED-scherm en een refresh-rate zal hebben van 120 Hz, wat zeer hoog is. Halverwege 2016 kunnen we deze VR bril verwachten, waar we je dan meteen over zullen berichten.

HTC Vive VR bril

De aller-allerduurste VR bril die jij als consument kunt kopen is toch wel de HTC Vive. Het technologie bedrijf waar het al enige tijd wat minder goed mee gaat heeft op het moment de beste maar helaas ook veruit de duurste VR bril op de markt gebracht. De virtual reality bril zal in eerste instantie vooral voor ontwikkelaars beschikbaar worden gemaakt en is in samenwerking gemaakt met niemand minder dan Valve, de ontwikkelaar die we kennen van onder andere de Fall-out serie.

Samsung Gear VR

Een van de goedkoopste maar toch sterke VR bril die jij kunt kopen is de Samsung Gear VR. Voor slechts 100 euro ben je al in het bezit van deze uitstekende virtual reality bril. Een klein nadeel, je moet ook in het bezit zijn van een van de laatste Samsung Galaxy toestellen, zoals een Note 5, S6 of S6 Edge. Deze smartphones zijn ook niet de goedkoopste waardoor je alsnog aardig in de kosten komt. Indien je goedkoper uit wilt zijn, kan je dus beter wachten op de Oculus Rift VR, wat volgens experts de beste VR bril qua prijs/kwaliteit verhouding gaat worden. De Oculus Rift kopen zal vanaf Q2 2016 mogelijk worden, maar dat betekent niet dat we het er niet alvast over mogen hebben.

Oculus Rift VR

De VR bril kopen van 2016? Dan ga jij waarschijnlijk voor de Oculus Rift kiezen. De bril werd in eerste instantie als product op Kickstarter gezet in afwachting van voldoende funding. Echter nam Facebook, nadat Oculus al ruim 2.5 miljoen euro had opgehaald via Kickstarter, de start-up over waardoor de lancering van de VR bril jaren op zich liet wachten. Wat de Oculus Rift volgens ons een VR Bril maakt die wij echt zouden willen kopen, is de verwachte compatibiliteit met onder andere Windows 10, OS X en Linux. In eerste instantie zal volgens de oprichter van Oculus, Palmer Luckey, de bril alleen beschikbaar worden voor desktop gebruikers van Windows 10. Natuurlijk zal je wel met de meest gangbare high-end smartphones gebruik kunnen maken van de Oculus Rift VR. De Oculus Rift prijs is tevens nog niet helemaal zeker, maar diverse instanties hebben het over een prijs tussen de 200 en 600 euro, vrij onduidelijk dus. De resolutie van de Oculus Rift VR zal 2160 x 1200 bedragen, wat tevens nieuw is voor een VR bril. De refresh-rate van de Oculus valt wel enigszins in het niet in vergelijking met de Playstation VR bril, tevens nog niet gelanceerd.

Wil jij in 2016 een VR bril kopen, dan zal je toch echt moeten gaan kiezen tussen de Playstation VR en de Oculus Rift VR, een mooie clash tussen Playstation en Sony dus.

VR bril in 2016, wanneer beschikbaar?

Laten we beginnen met de beschikbaarheid van de Oculus Rift VR, die volgens berichten 28 maart 2016 gelanceerd zou worden. Het is al meerdere keren bijna tot een lancering gekomen, alleen de productie liep telkens achter de feiten aan waardoor we alweer even wachten. Als we weten wanneer je deze VR bril kunt kopen zullen we het bericht updaten.

De Playstation VR zal naar verwachting halverwege 2016 gelanceerd worden, net zoals de Oculus Rift op een vrij ongebruikelijk moment. Consumentenproducten gericht op entertainment worden veelal in de maanden vooraf de feestdagen gelanceerd, echter zal je nu dus eerder een VR bril kunnen kopen dan eerdere releases. De ervaringen van eerdere modellen zijn op sommige websites al te lezen, best interessant dus!

Er zijn al wel diverse VR brillen die je kunt kopen, waaronder de Homido VR, Samsung Gear VR en de Freefly VR. Het goedkope Google Cardboard nemen we in deze vergelijking niet mee, aangezien het meer een knutsel VR is dan een serieuze deelnemer.

Gebruikers zijn het meest te spreken over de Samsung Gear VR, die zoals we eerder al bespraken alleen te gebruiken is door bezitters van een high-end Samsung (S6, Note 5 en hoger). Een belangrijk voordeel van deze VR bril kopen is dat je niet meer de bril met een computer hoeft te verbinden. Je kunt de Samsung Gear VR gebruiken door de bril met je smartphone te verbinden. Ook wordt de app store voor deze VR bril dagelijks bijgewerkt waardoor je met de dag unieke games kunt spelen.

Wil jij ook een Virtual Reality bril kopen in 2016? Dan kan je hier het huidige overzicht VR brillen zien!

Graag nog een korte uitleg van een Virtual Reality expert krijgen? Bekijk dan even de onderstaande video!


Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “VR Bril kopen? Hier moet je op letten!”

  1. Gerben avatar
    Gerben

    Kan je de Oculus Rift VR ook al via de VS bestellen?

Geef een reactie