afvallen-met-bootcampen

Afvallen met bootcampen, werkt het?

Afvallen met het doen van een bootcamp, op het moment lijkt iedereen afscheid genomen te hebben van de fitness en overgestapt te zijn op bootcampen. Afgelopen jaar kon The Bootcamp Club maar liefst 25.000 nieuwe leden verwelkomen en kon die toevoegen aan haar reeds 25.000 trouwe leden. Daarmee komt de grootste bootcamptoko van Nederland op maar liefst 50.000 leden uit. Afvallen met bootcampen was nog nooit zo populair en dat zien we op vrijwel iedere health-website terug. Voorheen kenden we bootcamps alleen nog maar van de meerdaagse guerrilla-achtige sloopsessies, echter kan je tegenwoordig bootcampen in allerlei intensities. Benieuwd of je kan afvallen met bootcampen? Lees dan snel verder!

Afvallen met een bootcamp

Een grote verandering die we de afgelopen jaren hebben gezien is dat een bootcamp een stuk toegankelijker is geworden voor de gewone burger. Voorheen betaalde we honderden euro’s voor een bootcamp van een dag, tegenwoordig kan je voor een euro of vijf bij de plaatselijke fitness meedoen met de bootcamp. Afvallen met een bootcamp is daarom uitzonderlijk populair geworden omdat er zoveel resultaat mee wordt geboekt. En daar helpen de verschillende intensiteitniveau’s behoorlijk bij.

Een bootcamp om af te vallen is separaat nog steeds populair, echter kiest een enorm deel voor de bootcamps waarbij het gehele lichaam getraind wordt. Weliswaar komt de vetverbranding langzamer op gang dan wanneer er voor een bootcamp van een dag wordt gekozen, echter is het effect van veel langere duur. De resultaten liegen er niet om, want gebleken is dat van de actieve deelnemers aan de wekelijkse bootcamps maar liefst 80 procent de doelen binnen zes maanden bereikt. Het succesverhaal van afvallen met een bootcamp blijkt daarom nog veel te kunnen bereiken in ons land.

Verschillende intensiteit niveau’s bootcamp

Doordat je met een lage intensiteit bootcamp kan starten is het voor vrijwel iedere Nederlander, ongeacht je gewicht of conditie, mogelijk te starten met een bootcamp. De belangrijkste factor waardoor je bij een bootcamp blijft door trainen en dus afvallen is de groepsdruk. In een fitness afvallen is een stuk lastiger doordat je niet eindeloos blijft doorgaan wanneer dat vaak nog wel mogelijk is. Door groepsdruk zal je instinctief verder doorpompen om het optimale resultaat te bereiken. Je ziet soortgenoten die ook met bootcampen willen afvallen en die ook als doel hebben een slanker lichaam te krijgen. Hierdoor is het natuurlijk om door te vechten totdat je hetzelfde aantal sit-ups of kilometers bereikt hebt als de rest van de groep.

Een ander belangrijk aspect is dat je in een fitness niet in een groep actief bent. Uit onderzoek is gebleken dat bijna 75 procent van de Nederlanders alleen fitnest, wat de veronderstelling ondersteund dat veel Nederlanders afhaken omdat zij niet voldoende gemotiveerd worden. Daardoor is afvallen in de fitness op korte termijn vaak een lastig verhaal. De enige oplossing blijkt vaak het gebruik van een personal trainer te zijn.

afvallen-met-bootcamp

Afvallen met een bootcamp is een stuk eenvoudiger doordat je iedere week weer in een groep terecht zal komen met mensen die je bij de vorige bootcampsessie ook al tegenkwam. Je merkt al snel dat je mede-bootcampers hetzelfde doel nastreven en je zelfs motiveren om hetzelfde resultaat te behalen. De coaches zijn over het algemeen bovengemiddeld enthousiast en sporten graag mee om bijvoorbeeld oefeningen voor te doen. Alle coaches bij bijvoorbeeld The Bootcamp Club zijn gecertificeerd en zijn dus opgeleid voor het geven van bootcamps. Hierdoor weet je als beginnende bootcamper ook zeker dat je te maken hebt met een ervaren trainer. De persoonlijke begeleiding zorgt er vervolgens in combinatie met de gezellige groep voor dat je wekelijks terugkeert om jezelf weer te testen.

Wat kost een bootcamp dan?

Je zou denken dat afvallen met een bootcamp dan ook veel geld zal kosten, aangezien het voor veel Nederlanders lijkt te werken. Gelukkig is dat niet het geval en is bootcamp voor iedere Nederlander tegen een acceptabele prijs beschikbaar. De gemiddelde fitnessclub biedt al bootcamps aan vanaf 5 euro per keer, echter is de intensiteit dan vaak maar in één niveau beschikbaar wat betekent dat je niet echt kunt kiezen.

The Bootcamp Club is op het moment Nederland grootste bootcampteam en heeft maar liefst 200 bootcamplocaties wekelijks actief. Vaak train je in het bos of park nabij je woonplaats waardoor je in de gezonde buitenlucht actief bent. De trainers maken veelal gebruik van de vele objecten die in de nabije omgeving te vinden zijn waardoor de kosten voor de bootcampexploitanten laag gehouden kan worden. De prijs van een abonnement van The Bootcamp Club, wanneer je wekelijks 1 keer wil bootcampen, bedraagt € 22,50 per maand. Onbeperkt sporten op alle locaties in Nederland? Dan betaal je € 30,- per maand en kan je waar en wanneer je maar wilt wel meedoen aan een bootcamp. Middels het innovatieve portaal op de site van The Bootcamp Club kan je binnen enkele seconden jouw training kiezen en zien wie er bij welke bootcamp die dag aan het werk is. Ook kan je van te voren zien wie je medebootcampers zijn zodat je ook ontdekt hoeveel mensen er die dag meedoen aan de bootcamp.

Dus, afvallen met bootcampen is goed?

Naar mijn mening wel, want je traint alle spiergroepen op een gezonde manier in groepsverband. Vooral het feit dat je in groepsverband actief bent zal je alleen maar helpen bij het afvallen. Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat je de enige bent die probeert af te vallen en het is nog eens gezellig ook. Je kunt verschillende trainingen kiezen waardoor je na verloop van tijd zelf een niveau hoger kan gaan bootcampen. Als het afvallen middels bootcampen dan is gelukt, kan je dan doorgaan naar het trainen van je spieren. Er zijn speciale bootcamps voor het trainen van je bovenlichaam, cardio en de combinatie van beide. Ook bestaat er onderscheid tussen de verschillende niveau’s die je kan volgen. Zo kan je de lage intensiteit, middelmatige intensiteit en hoge intensiteit bootcamps volgen.

De lage intensiteit bootcamp is perfect wanneer je al een tijdje niet meer gesport hebt. Ben je nog wel fit maar krijgt rustig beginnen toch de voorkeur, dan kan je ook nog in het begin het best kiezen voor een lage intensiteit bootcamp. De medium intensiteit bootcamps zijn geschikt voor wanneer je fit bent en je klaar bent voor nog meer actie. Ben je echt klaar om getraind te worden? Dan kan je voor de hoge intensiteit bootcamp kiezen. Let wel op: dit is echt een enorm zware bootcamp die je niet te licht moet opvatten.

Ook met hardlopen kan je uitstekend afvallen, echter mis je dan wel het groepsverband waar sommige van ons de voorkeur aan geven. Ik heb recentelijk een artikel geschreven over afvallen met hardlopen, waar je meer over dit onderwerp te weten kan komen.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie