Je favoriete radiozender digitaal beluisteren met een DAB-radio

 

De radio is net als de televisie niet meer weg te denken uit het maatschappelijk leven. Of je nu radio luistert omdat je een grote fan bent van een bepaalde radiozender, of dat de radio enkel dient voor het achtergrondgeluid: het radiosignaal blijft een bijzonder gewaardeerde uitvinding. Het belangrijkste onderdeel dat nodig is voor een radiosignaal is de oscillator. Geluid, zoals muziek of spraak wordt met behulp van een microfoon omgezet naar een elektrisch signaal. De oscillator zorgt ervoor dat het elektrische signaal veranderd wordt in een radiofrequentie, ook wel modulatie genoemd. Na modulatie wordt het signaal naar een antenne uitgestraald. Er bestaan twee bekende vormen van modulatie, of radiofrequenties: amplitudemodulatie (AM) en frequentiemodulatie (FM).

De geschiedenis van de radio

De oscillator, de bron voor het verzenden van radiosignalen, werd in 1895 door Nikola Tesla uitgevonden. Helaas heeft Tesla dit zelf nooit kunnen demonstreren, omdat zijn werkplaats afbrandde. De Italiaan Guglielmo Marconi ging er met het idee van Tesla vandoor. Hij was daadwerkelijk de eerste die een langeafstandsverbinding van het radiosignaal voor elkaar wist te krijgen. Wat Marconi wel zelf uitvond, was de antenne. Lange tijd was er een dispuut tussen Tesla en Marconi over wie de radio als eerste had uitgevonden. Hoewel Marconi voor zijn uitvinding in 1909 de Nobelprijs kreeg, duurde het tot 1943 toen er duidelijkheid kwam. Tesla kreeg toen uiteindelijk het patent op de uitvinding van de radio. Een tijd was het alleen mogelijk om morsetekens te verzenden. Dit veranderde toen in 1906 de elektronenbuis werd uitgevonden en het ook mogelijk was direct geluid te verzenden. Het allereerste Nederlandse radioprogramma werd in 1919 uitgezonden. In eerste instantie werden radiosignalen verzonden via AM, maar na de uitvinding van de FM frequentie stapten radiozenders hier al snel op over. Er kon nu een hifi geluid geleverd worden en de FM frequentie was veel minder gevoelig voor storingen. FM wordt tegenwoordig nog steeds veel gebruikt, maar sinds de komst van internet zijn veel radiozenders overgestapt op digitale radio.

Digitale radio

Met de komst van internet zijn in rap tempo veel apparaten en toepassingen gedigitaliseerd. Ook de analoge radiofrequenties AM en FM zijn nu door veel radiozenders inmiddels vervangen door het digitale signaal DAB. DAB staat voor Digital Audio Broadcoasting en is in korte tijd uitgegroeid tot de meest gebruikte standaard voor digitale radio. De Verenigde Staten hanteren een ander digitaal standaard: IBOC. In Europa is de DAB techniek massaal omarmd door vrijwel alle Europese radiozenders. Hoewel DAB pas kort geleden op grote schaal is uitgerold, bestaat de frequentie al een tijdje. Het is in 1981 al uitgevonden in Duitsland. Sinds 1993 was het mogelijk om radio-uitzendingen via DAB uit te zenden. Wel met een hele andere techniek, omdat de huidige gebruikte technieken nog niet voorhanden waren. Sinds 2004 zijn de Nederlandse publieke omroepen via DAB te beluisteren. Een groot voordeel van DAB is dat de geluidskwaliteit vele malen beter is ten opzichte van geluid via de oude AM en FM frequenties. DAB maakt het mogelijk om ook tekstberichten met het signaal mee te sturen of reclame weg te filteren. Je moet alleen wel een DAB-radio kopen als je radiozenders via DAB wilt ontvangen.

DAB+

DAB+ is de opgewaardeerde versie van DAB en werd in 2007 geïntroduceerd. De basis is hetzelfde als DAB, maar er wordt met nieuwere technieken gewerkt. Zo was DAB nog gebaseerd op MPEG2, DAB+ is gebaseerd op MPEG4. Met DAB+ is het mogelijk om ondanks een slechte ontvangst toch een uitstekende geluidskwaliteit te ontvangen. Ook komt er hierdoor nog meer ruimte ter beschikking om meer radiozenders op dezelfde frequentie te kunnen uitzenden. Hoewel ze erg veel op elkaar lijken, zijn DAB radio’s niet in staat om het signaal van DAB+ te decoderen. Je zult dus een DAB-radio moeten kopen die het signaal van DAB+ kan ontvangen. De plusversie wordt tegenwoordig door vrijwel alle Nederlandse radiozenders gebruikt.

De DAB-radio

Met een DAB-radio kun je radiozenders via DAB of DAB+ ontvangen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over ruis en storingen, want de kwaliteit zal altijd optimaal zijn. Je ontvangt het signaal immers niet meer analoog maar digitaal en dat is veel stabieler. Het zoeken van een radiozender was bij een AM en FM frequentie ook altijd een probleem. Een DAB-radio zal je een lijst voorschotelen met alle gevonden radiozenders, waarna je simpel de juiste radiozender uitkiest. Op de display van de radio is het mogelijk om met het meegestuurde RadioText+ signaal ook informatie te ontvangen over de zender, de artiest of de song. Soms zelf met een foto van de CD cover. Met een volledig digitale radio is het ook mogelijk om meerdere functionaliteiten aan de DAB-radio toe te voegen, zoals bluetooth. Je kunt gewoon je eigen muziek van een mobiel apparaat via de DAB-radio laten afspelen.

Welke uitvoering DAB-radio?

Net zoals de klassieke AM en FM radio’s zijn ook DAB-radio’s beschikbaar in vele uitvoeringen. Ben je veel onderweg, dan kun je een draagbare DAB-radio kopen. Deze radio werkt op batterijen, maar je kunt hem ook op stroom aansluiten. Dit geldt sowieso voor de vaste DAB-radio’s. Dit zijn over het algemeen complete systemen waar allerlei soorten audio-functies inzitten, inclusief een cd-speler, een radiowekker of internetradio. Vaak zit er een USB aansluiting in, zodat je er allerlei apparatuur op aan kunt sluiten. Natuurlijk doen ook autoradio’s mee en zijn er al veel verschillende autoradio’s op de markt die DAB ontvangen. Met een DAB-autoradio zal je onderweg nooit meer last hebben van ruis of dat de frequentie wegvalt en je radio overschakelt naar een andere radiozender.

DAB ontvanger

Ben jij de eigenaar van een prachtige geluidsinstallatie, waarin een AM/FM radio inzit? Dan zal je sowieso nog steeds radiozenders met AM en FM frequenties kunnen ontvangen. Wil je toch van radiozenders in DAB kwaliteit genieten? Dan hoef je niet perse een DAB-radio aan te schaffen. Een DAB ontvanger is voldoende. De DAB ontvanger sluit je op je geluidsinstallatie aan en je ontvangt alle radiozenders in DAB op je installatie. Je krijgt dan ook de beschikking over tal van radiozenders, waar je nog geen toegang tot had en de nieuwste type ontvangers kunnen zelfs via een app worden bediend.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie