Techniek achter afbreekbare afvalzakken

Je ziet het steeds vaker in de supermarkt: afbreekbare afvalzakken. De zakken zijn meestal groen van kleur en noemt men bio afvalzakken. De zakken zijn niet zomaar afbreekbaar. Hier is een speciaal vergistingsproces voor nodig. Hoe dit werkt lees je in dit blog. Ook nemen we door hoe je dit soort afbreekbare afvalzakken het best kunt gebruiken.

Hoe werken afbreekbare afvalzakken?

Speciale technieken helpen je om het net iets duurzamer te doen dan je dat gisteren deed. Afbreekbare afvalzakken bestaan uit plastic dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Ook is er soms een combinatie van papier of andere natuurlijke materialen toegepast. Dit samengestelde materiaal breekt af als het vergist. 

Dit gebeurt versneld in een speciaal daarvoor gebouwde vergistingsinstallatie. Hierdoor warmt de zak op en zal jouw afval en het biologische plastic versneld wegrotten. Hier komt onder andere biogas bij vrij. Door dit op te vangen is het mogelijk om groene energie te produceren. Een duurzame bijkomstigheid!

In de afbreekbare afvalzakken zijn uitsluitend natuurlijke materialen verwerkt. Ook de lijm en eventuele inkt voor de bedrukking hebben een biologische herkomst. De zakken zijn met name bedoeld voor GFT-afval. Het idee is dat op deze manier zowel de inhoud als de zak te composteren is. Gebruik een zak die goed is gekeurd om in de GFT-afvalbak te doen. Deze afvalzakken kun je herkennen aan de daarvoor aangewezen keurmerken. Het OK Compost keurmerk of Kiemplantlogo. 

This is the header of your signup form

This is the description of your signup form


 

Hoe gebruik je afbreekbare afvalzakken?

Afbreekbare afvalzakken composteren soms al in de afvalbak. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen is het mogelijk om dit te voorkomen. Wij hebben de volgende tips voor je verzameld:

  • Laat het afval goed uitdruipen en beperk je tot droog afval
  • Een afvalzak mag niet langer dan 14 dagen in de afvalbak blijven
  • Voor een kleine pedaalemmer is het maximum zo’n 1 tot 3 dagen
  • Bewaar de afbreekbare afvalzakken op een droge en koele plaats

Ben je er klaar voor om helemaal biologisch te gaan? Koop eens een rolletje bij de lokale supermarkt en zamel jouw GFT-afval op een duurzame manier in.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie