chronic-respiratory-disease

Wat is Chronic Respiratory Disease?

De  ziekte Chronic Respiratory Disease is, en je zal het niet verwachten, de medische term voor chronische snot. Een andere benaming is ook wel Mycoplasmosis omdat de originele verwekker van deze ziekte van de bacterie Mycoplasma Gallisepticum is. Deze ziekte komt over het algemeen het meest bij de zwaardere kippen voor en hebben hier ook meer last van. Behalve kippen komt deze ziekte ook bij vogels die deze ziektekiemen dragen voor.

Het is soms lastig te zien of kippen deze bacterie dragen, omdat de verschijnselen per kip erg kunnen verschillen. Net zoals bij mensen is het mogelijk dat de kip slechts een drager van de bacterie is en dus wel andere kippen besmet, maar er dus zelf geen last van heeft.

Hoe raken kippen met CRD besmet?

Diverse factoren kunnen bij de besmetting een rol spelen, namelijk;

  • De aanwezigheid van de bacterie Mycoplasma Gallisepticum
  • Kippen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld slechte voeding of behandeling zijn hier vatbaarder voor
  • Verschillende omgevingsfactoren zoals warmte, luchtvochtigheid, slechte ventilatie en tocht kunnen hier invloed op hebben
  • Het houden van een té groot aantal kippen op een té klein oppervlakte kan een rol in de besmetting van de kip spelen

Hoe kan jij zien of een van jouw kippen besmet is?

In principe zijn er een beperkt aantal verschijnselen waar je de besmetting aan kan herkennen. Onthoud wel dat deze verschijnselen zich niet allemaal hoeven af te spelen, maar enkele al genoeg zijn om te kunnen concluderen dat de kip met de bacterie besmet is. De meest voorkomende verschijnselen zijn;

  • Diverse ontstekingen in de oogholte, luchtpijp, longen, luchtzakken en natuurlijk de neusholte
  • Een lagere eiproductie dan ‘normale’ dagen
  • De kip heeft veel problemen met de ademhaling. De kip rochelt en kucht veel.
  • De kip heeft duidelijk minder energie en begint zich wat ‘zieker’ te gedragen. Dit is onder andere aan waterigere en dikkere ogen te zien die na verloop van tijd zelfs dicht beginnen te zitten.

Het is belangrijk om direct actie te ondernemen wanneer een deze verschijnselen gesignaleerd wordt. Als er niet of te laat pas actie ondernomen wordt, kan de kip de rest van het leven met een slechte ademhaling rond blijven lopen met uiteindelijk een vroegtijdige dood als gevolg.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie