We´ve got the power(bank)!

Verdorie, alweer leeg

Je kent het ongetwijfeld. Op het meest cruciale moment is je gsm, tablet, smartwatch of digitale camera leeg en geeft geen teken van leven meer. Weg fotomoment, weg informatie, weg verbinding. Net alsof je een aantal jaren terug in de tijd geworpen wordt. Al die moderne apparatuur met de nieuwste snufjes is fijn en handig, maar zonder opgeladen batterij of accu hebben ze plots geen enkel nut meer. Gelukkig bestaat er voor dit probleem een hele eenvoudige oplossing, namelijk een powerbank online kopen.

Altijd voldoende stroom op zak

Dit is een oplader én draagbare accu ineen en wordt vaak gebruikt als er geen oplaadmogelijkheden in de buurt beschikbaar zijn. Door middel van een USB-aansluiting kun je al je apparaten zoals je telefoon of tablet, opladen. Je verbindt heel eenvoudig middels een kabeltje de powerbank met je (bijna) levenloze apparatuur. Zo kun je vrijwel direct weer aan de slag. Heeft je powerbank twee aansluitingen, dan kun je er zelfs twee toestellen tegelijk mee opladen. Handig als je tijdens een lange autorit twee kids op de achterbank hebt zitten. Eigenlijk is het gewoon een onmisbaar item voor iedereen, maar vooral voor diegenen die regelmatig reizen, kampeerders of festivalgangers. Wanneer je een powerbank bij de hand hebt kun je altijd doorwerken, ben je bereikbaar en kun je  je hobby blijven uitoefenen.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een powerbank?

  • Voor welk apparaat wil je het gebruiken?
  • Welke capaciteit heb je nodig?
  • Hoe vaak heb ik het nodig?
  • Waarvoor het ik het nodig?
  • Prijs/kwaliteitverhouding

Bedenk dat elke powerbank weer andere specificaties en eigenschappen heeft, zoals aansluitingen , energiegebruik en oplaadtijd. Door dit van tevoren in kaart te brengen, kun je beter bepalen welke powerbank het meest geschikt voor je is.

Capaciteit

De capaciteit wordt uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). Als de accu van je smartphone een capaciteit heeft van 2000 mAh, kun je deze met een powerbank van 4000 mAh 2 x opladen en met een powerbank van 6000 mAh liefst 3 x. Let op, dit is de theorie. In de praktijk kunnen de powerbanks iets minder energie leveren dan ze beloven. Let vooral ook op de oplaadtijd van de powerbank zelf. Een powerbank met quick-charge kun je opladen met een hogere stroomsterkte (bijvoorbeeld 2 ampère), waardoor deze twee keer zo snel laadt dan bij een stroomsterkte van 1 ampère. Gebruik hiervoor wel de juiste, snelle lader (in plaats van bijvoorbeeld een telefoonlader). In het algemeen geldt dat een lage capaciteit geschikt is voor actioncamera’s en smartphones. Ze passen meestal goed in je broek- of jaszak, waardoor je lekker mobiel blijft. Een hogere capaciteit biedt meer mogelijkheden voor het opladen van laptops of tablets en zijn meestal voorzien van meerdere aansluitingen, voor het tegelijkertijd opladen van verschillende toestellen. Kies, wanneer je langere tijd of meerdere dagen achter elkaar op pad gaat, ook voor een model met een hogere capaciteit. Deze modellen zijn over het algemeen iets groter (robuuster) en zwaarder.
Onderstaande tabel indiceert met hoeveel mAh je welk soort apparatuur kunt opladen
2000 mAh – 3000 mAH:                             smartphone, smartwatch, actioncam
5000 mAh – 6000 mAH:                             smartphone (2x opladen), kleine tablet (1x opladen)
10.000 mAH – 12.500 mAH:     smartphone (4x opladen), kleine tablet (2x opladen) grote tablet (1x opladen)
15.000 mAH – 20.000 mAH:     laptop, grote tablet (2x opladen)

Let op de aansluiting

Nu je de capaciteit hebt bepaald, moet je de aansluiting kiezen om de powerbank met het op te laden apparaat te kunnen verbinden. Meestal kun je de externe lader door middel van een USB-kabel aansluiten. Dat kan een USB-C, micro USB of Lightning kabel zijn. Een powerbank heeft meestal een USB-A connector, maar ook USB-C en micro USB aansluitingen komen voor. Door direct de juiste aansluiting te kiezen, bespaart je dat naderhand een hoop gedoe. Er zijn uiteraard wel geschikte kabels en verlooppluggen verkrijgbaar, maar die moet je weer apart in winkel of webshop bestellen. Bewaar je kabels bij elkaar, niets is namelijk zo vervelend om er onderweg achter te komen dat de kabel niet past of zelfs ontbreekt.

Waar gaat dat heen?

In je keuze kan ook meewegen waarvoor je de externe lader nodig hebt. Ga je backpacken of beland je onderweg in vochtige omstandigheden, kies dan voor een (spat)waterdicht model. Een model met een ingebouwd zaklampje is onderweg altijd handig. Er is ook een powerbank op zonne-energieverkrijgbaar. Deze is voorzien van kleine zonnepaneeltjes. Zo kom je nooit voor verrassingen en zonder stroom te staan. Moet de powerbank tegen een stootje kunnen? Met een stootvast product kan het niet meer stuk.

Geen geharrewar met kabels, laad gewoon draadloos op

Met de zogenoemde Qi technologie kunnen apparaten door middel van elektromagnetische inductievelden draadloos worden opgeladen. Stekkers, adapters en laadkabels zijn overbodig. Wel heb je een Qi laadstation en een apparaat met draadloze ontvanger nodig. Sommige powerbanks zijn al met deze technologie uitgerust.

De keuze is reuze

Als laatste kijk je natuurlijk naar het design, de kleur en prijs. Oriënteer je daarom met name ook online, hier heb je meeste keuze. Veel modellen zijn op voorraad, maar je kunt op internet ook de meer uitzonderlijke modellen powerbank vinden die je dan alsnog kunt bestellen. Verbaas je over de vele mogelijkheden, opties en uitvoeringen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie